Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ranskalainen Ardian ostaa Honkajoen tuulipuiston Kankaanpäässä

Maailman johtaviin sijoitusyhtiöihin lukeutuva Ardian on ostanut Kankaanpäässä sijaitsevan Honkajoen tuulipuiston isobritannialaistaustaiselta Access Capital Partnersilta ja saksalaiselta KGAL:ilta. Honkajoen tuulipuisto koostuu yhdeksästä tuulivoimalasta, joiden kokonaisteho on yhteensä 21,6 megawattia. Tuulipuisto on Ardianille neljäs uusiutuvan energian investointi Suomessa.

Kaupan myötä Honkajoen tuulipuisto kuuluu Ardianin Clean Energy Evergreen -rahastoon (ACEEF). Tuulipuiston hallinnoinnissa toimii Ardianin pohjoismainen kumppani Enordic. Osana Suomen-strategiaansa Ardian osti aiemmin tänä vuonna myös kuuden megawatin tuulipuiston Haminasta sekä kehittää akkuvarastoja yhdessä Enordicin kanssa. 

“Honkajoen tuulipuisto on lisä Ardianin syyskuussa tehtyyn tuulivoimaostoon Haminassa. Ardian etsii jatkuvasti sijoituskohteita vihreän siirtymän infrastruktuurikohteisiin Pohjoismaissa”, Enordicin toimitusjohtaja Eero Auranne kertoo.

“Suomella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja kiinnostavia markkina-avauksia uusiutuvan energian saralla. Olemme halukkaita sijoittamaan Suomeen ja tarjoamaan pitkää kokemustamme alalta kohteiden kehittämisessä”, kuvaa ACEEF-rahaston investointijohtaja Benjamin Kennedy.

Suomessa tehdyt investoinnit vahvistavat Ardianin 1,2 miljardin euron uusiutuvan energian pohjoismaista sijoitusportfoliota, johon kuuluu yli 500 megawatin kapasiteetin verran tuulivoimaa. Ardianin pohjoismaiseen portfolioon kuuluu myös energiainfrayhtiö Nevel, joka keskittyy teollisuuden ja kiinteistöjen kestäviin energia- ja kiertotalousratkaisuihin Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Ardian aloitti sijoittamisen uusiutuvaan energiaan jo vuonna 2007 ja tällä hetkellä Ardian Infrastructure -rahastot hallinnoivat maailmanlaajuisesti yhteensä yli 8000 megawatin lämpö- ja uusiutuvan energian kapasiteettia. ACEEF on Ardian Infrastructure -yksikön ensimmäinen ns. ’open-ended’ uusiutuvan energian rahasto. Se keskittyy aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan sekä biokaasun, biomassan, varastoinnin ja energiatehokkuuden teknologioihin erityisesti Euroopassa. Rahasto aloitti toimintansa vuoden 2022 alussa ja keräsi heinäkuussa 2023 päättyneessä annissa miljardin euron sijoitusvarallisuuden. Rahasto on sitoutunut tekemään sijoituksia kestävän rahoituksen taksonomiasäännösten (SFDR) artikla 9:n ympäristötavoitteiden mukaisesti.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi