Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sähkökuorma-autot kasvussa – Volvo Trucks säilyttää johtavan asemansa

Volvo Trucks on raskaiden sähkökuorma-autojen markkinajohtaja vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen jälkeen sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Kaikkiaan ruotsalainen kuorma-autovalmistaja on myynyt lähes 5 000 sähkökuorma-autoa noin 40 maahan. Nyt sen sähköinen tuotevalikoima tulee saataville uusille markkinoille Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

Volvo FH Electric

Vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana Euroopassa rekisteröitiin yhteensä 600 vähintään 16 tonnia painavaa sähkökuorma-autoa – yli neljä kertaa enemmän vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna (134). Volvo Trucksilla on tästä suurin markkinaosuus 50 %: kasvua verrattuna vuoteen 2022, jolloin yhtiön koko vuoden markkinaosuus oli 32 %.

Volvo Trucks säilyttää johtavan aseman myös Pohjois-Amerikassa, jossa sillä on lähes puolet raskaiden sähkökuorma-autojen markkinoista.

”Sitoutumisemme kestäviin kuljetuksiin kannattaa selvästi. Olemme päättäneet tehdä tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa kuorma-autokuljetusten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi”, sanoo Roger Alm, Volvo Trucksin johtaja.

Markkinat, joilla eniten rekisteröityjä sähkökuorma-autoja (mukaan lukien kaikki merkit) vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä olivat Saksa, Ranska, Hollanti ja Yhdysvallat.

Tilausmäärän kasvattaminen

Volvo Trucksin uusien kuorma-autojen tilaukset kasvoivat voimakkaasti vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Sähkökuorma-autoja tilattiin yhteensä 486 kappaletta, mikä on 141 % enemmän kuin vuonna 2022 vastaavaan aikaan. Suurin osa tilauksista tuli Pohjois-Euroopan maista, mukaan lukien Hollanti, Saksa, Norja ja Ruotsi.

5000 kuorma-autoa 40 maassa

Sen jälkeen kun ensimmäinen sähkökuorma-auto lanseerattiin vuonna 2019, Volvo Trucks on myynyt lähes 5 000 sähkökuorma-autoa noin 40 maassa – pääasiassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta myös Australiassa ja Marokossa. Vuoden 2023 aikana yhtiö aloittaa sähkökuorma-autojen myynnin asiakkaille Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Intiassa ja Latinalaisen Amerikan markkinoilla.

Kuusi sähköistä mallia

Viime vuonna Volvo lisäsi kolme suosituinta 44-tonnista raskasta kuorma-autoa sähköiseen valikoimaansa: Volvo FH, Volvo FM ja Volvo FMX. Näiden uusien lisäysten myötä Volvo Trucksilla on sarjatuotannossa kuusi sähkökuorma-automallia, mikä tekee siitä alan laajimman pakokaasupäästöttömien kuorma-autojen valikoiman.

Tällä hetkellä Volvo Trucks lisää sähkökuorma-autojen tuotantoa kolmessa tehtaassa: Göteborgissa Ruotsissa; Blainvillessä, Ranskassa; ja New River Valleyssä, Yhdysvalloissa. Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä alkaa sarjatuotanto myös Volvon suurimmalla tehtaalla Belgian Gentissä.

Latausinfrastruktuuri vaaditaan

Sähkökuorma-autojen volyymien lisäämiseksi tarvitaan tuhansia julkisia raskaiden kuorma-autojen latauspisteitä. Volvo Group rakentaa yhdessä Daimlerin ja Tratonin kanssa vähintään 1 700 korkean suorituskyvyn vihreän energian julkista laturia ympäri Eurooppaa. Konserni investoi myös latauskäytävään Pohjois-Amerikassa.

Volvo Trucksin tavoitteena on, että 50 % sen maailmanlaajuisesta uusien kuorma-autojen myynnistä on sähköisiä vuonna 2030 ja 100 % päästöttömiä vuoteen 2040 mennessä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi