Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Skipperin data paljastaa: suomalaisveneilijät ajavat muita pohjoismaalaisia kovempaa mutta osuvat silti kiviin harvemmin

Suomalaisen veneiden vuokravälityspalvelu Skipperin vuosittainen State of Boating -raportti paljastaa, millaisia veneilijöitä suomalaiset ovat muihin pohjoismaalaisiin verrattuna. Raportti perustuu yli 110 000 venematkaan, joista 40 000 tehtiin vuoden 2022 aikana. Data paljastaa, että käyttäjät kaipaavat erityisesti helppokäyttöisiä keinoja rentoutua ja vähentää stressiä – luontokokemuksia unohtamatta.

Suomalainen veneilyalan teknologiastartup Skipperi julkaisee vuoden 2022 State of Boating -raporttinsa, joka paljastaa, millaisia veneilijöitä suomalaiset ovat. Kuva: Skipperi

Kaikissa maissa keskimääräinen veneilynopeus hidastui vuoteen 2021 verrattuna, ja myös keskimääräinen etäisyys pieneni. Pääasiallisena syynä voidaan pitää polttoainekustannusten nousua ja epävakaata maailmantaloutta.

Suomalaisilla on Skipperin datan perusteella Pohjoismaiden kovin kaasujalka, ja Suomessa ajettiin keskimäärin 16 kilometrin (8,8 solmua) tuntivauhtia. Ero ruotsalaisiin ei ollut tosin merkittävä, sillä Ruotsissa keskivauhti oli noin 15 kilometriä tunnissa (8,5 solmua). Vauhdistaan huolimatta suomalaisveneilijät osuivat kiviin harvemmin kuin ruotsalaiset ja norjalaiset. Tanskalaiset ja norjalaiset taas ajoivat selvästi hitaammin, keskimäärin 12 kilometriä tunnissa.

“Seuraamme veneilykauden aikana dataa erityisen tarkasti voidaksemme varmistaa, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä. Toisaalta haluamme myös tietää, missä meillä on kehitettävää. Meille on tärkeää tarjota uusillekin käyttäjille matalan kynnyksen mahdollisuus veneilyyn, mikä näkyy myös vuoden 2022 tilastoissa, sillä tiimimme koulutti uusia veneilijöitä yhteensä yli 900 tunnin ajan”, kertoo toinen Skipperin perustajista, toimitusjohtaja Kristian Raij.

Skipperin käyttäjille tärkeimpiä veneilyn tuomia hyötyjä ovat uudet kokemukset, vapauden tunne ja stressin lievittäminen. Veneen omistaminen ja säilyttäminen on kuitenkin usein liian kallista, eivätkä monet siksi pääse nauttimaan veneilyn iloista niin usein kuin haluaisivat. Skipperi haluaa tehdä veneilystä helppoa, edullista ja vaivatonta. Samalla yritys haluaa kannustaa kaupunkeja yhteiskäyttöpalveluiden hyödyntämiseen.

“Satamissa seisoo lukuisia veneitä täysin tai lähes käyttämättöminä. Jos käyttämättömät veneet saataisiin pois satamien parhailta paikoilta ja veneiden talvisäilytyspaikoilta, saataisiin satamiin merkittävästi lisää kapasiteettia aktiiviselle veneilylle ja aktiivisille veneilijöille. Jos kaupungit tarjoaisivat venepaikkoja yhteiskäyttöveneille, yhtä venepaikkaa kohden olisi enemmän veneilijöitä, enemmän veneilyä ja samalla myös lisää palveluiden käyttäjiä saariston palveluille”, kertoo Espoon kaupungin erityisasiantuntija Lennart Petterson.

Skipperin raportin mukaan suomalaiset veneilijät nauttivatkin lähivesistöjen luontokokemuksista. Koska Skipperin veneitä voi vuokrata lyhyitäkin matkoja varten, käyttäjät pystyvät tukemaan alueiden saaristojen paikallisia yrityksiä entistä paremmin. Suosituimpia veneilykohteita suomalaisten keskuudessa ovat Helsingin Pihlajasaari sekä Pentala ja Iso-Vasikkasaari Espoossa, joista jokaisessa vierailtiin yli 500 kertaa.

Vuonna 2017 perustettu Skipperi on kerännyt yhteensä 12,6 miljoonaa euroa rahoitusta ja toimii tällä hetkellä yli 40 lokaatiossa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi