Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Scania Turun ympärille kehittyi logistiikkakeskus

Scania Turku rakensi 25 vuotta sitten uuden korjaamon ja kuorma-automyymälän keskelle lietolaista metsää. Alueesta kasvoi menestyvä 400 hehtaarin logistiikkakeskus, joka on nykyään Turun seudun vilkkain.

Kun Scania Turulle haettiin tonttia uuden huollon ja myymälän rakentamiseksi 1900-luvun lopulla, päädyttiin rohkeaan ratkaisuun. Tontti hankittiin Turun naapurikunnasta Liedon Avantista.

”Alue oli pelkkää metsää, vain yksi yritys oli täällä ennen meitä. Heinäkuussa 1999 eli pian 25 vuotta sitten avasimme korjaamon, varaosaliikkeen ja kuorma-automyynnin Avantiin”, Scania Turun työnjohtaja Touko Sinisalo kertoo.

Päätös Lietoon sijoittumisesta osoittautui loistavaksi. Scanian jälkeen alueelle muutti useita logistiikka-alan yrityksiä: päällirakentajia, varaosa- ja kuljetusliikkeitä. DB Schenker ja Posti rakensivat isot terminaalit, Gasum tankkausaseman. 

Avanti kasvaa yhä, sillä uusia halleja rakennetaan parhaillaankin. Eikä ihme, sillä kuorma-autoilijoiden on helppo ajaa Kehätien uusista rampeista Avantiin isommallakin ajoneuvoyhdistelmällä. Scanian pihalla niille riittää yhä tilaa: 25 vuotta sitten saatiin hankittua edullisesti iso tontti kuningaspaikalta.

”Hyvin se on toiminut”

Yksi Kehätieltä Scania Turkuun kurvaavista kuljetusyrittäjistä on Mauri Virtanen, Kuljetus Mauri Virtanen Oy:stä. Helmikuussa 2024 hän ajoi hallin ovista sisään puolisen vuotta käytössä olleen tuliterän Scania R660 -puuauton. 

”Toin sen määräaikaishuoltoon. Hyvin se on toiminut ja lisäksi polttoainetaloudellisuus on parantanut entisestäänkin.”

Virtanen on saanut paitsi ajoneuvonsa myös yrityksensä toimimaan, vaikka ajat ovat haastavia. Kyrön sahan loppuminen vaikutti ensin ikävältä uutiselta, mutta mäntytukin ja kuidun ajoa on riittänyt Rauman uudelle sahalle mukavasti. Lisäksi Kuljetus Mauri Virtasen Scanioilla puu kulkee Kirkniemelle, Renkoon ja Kyrön juna-asemalle. Vaikka ei kuorma-autoilijan taival ole nytkään silkkaa auringonpaistetta. 

Alempi tieverkosto on huonossa kunnossa: sitä ei aurata eikä hiekoiteta kuten ennen. Kalusto kuluu. Aina kun olen ollut varma, ettei se voi enää mennä huonompaan kuntoon, huomaan olevani väärässä joka vuosi”, Virtanen hymähtää.

”Scanian hinta-laatusuhde on hyvä ja autot ovat toimintavarmoja. Scanian huoltoon saa ajan lyhyellä varoituksella ja varaosia löytyy nopeasti”, Mauri Virtanen sanoo

Kerralla kuntoon

Kun yrittäjä istuu myymälän lepotuoleilla automaatin hörähtäessä tuoretta kahvia, asentaja Aleksi Suominen vaihtaa hallin puolella Virtasen Scaniaan öljyn- ja polttoaineensuodattimet, lingon ja öljyt. Tekee tarkistukset ja muun sovitun perushuollon.

Auto on hyvässä kunnossa, ei löytynyt mitään ihmeellistä”, Suominen sanoo ja pyyhkii kätensä liinaan. 

Isossa hallissa on käynnissä monta projektia samaan aikaan. Asentaja Alex Kankaristo nostaa tunkilla paikoilleen vaihdelaatikkoa, kauempana Harri Valtonen hitsaa paikoilleen kolarissa vaurioituneeseen kuormuriin uutta kylkeä. Tiloissa huolletaan myös perävaunut, koukkulaitteet, takalaitanostimet ja kaasukuorma-autot. Tarkistetaan ja korjataan ajopiirturit analogisista toisen sukupolven älypiirtureihin.

Pitkän hallin viimeisistä ovista pääsee vikkelästi katsastukseen.

Scanialla on hyviä asentajia: autot tulevat kerralla kuntoon. On rasittavaa, jos auto joutuu yllättäen korjaamolle, se sekoittaa koko päivän purkuaikamme sahalle. Huollon ja auton tulee olla toimintavarmoja”, Virtanen sanoo.

Pian autoilija saa takaisin vastahuolletun Scaniansa ja suuntaa takaisin kohti Pöytyän metsiä.

Lähde: Scania

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi