Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Epätietoisuutta kuorma-autonkuljettajien jatkokoulutuksesta – pätevien kuljettajien pula kärjistymässä 2014

SKAL - Suomen kuljetus ja LogistiikkaLähes 100 000 kuorma-autoa kuljettavaa henkilöä ammattipätevyysvaatimuksen piirissä – suurin osa ei ole tietoinen lainsäädännön vaatimuksista.

EU-direktiiviin perustuva kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyslainsäädäntö sisältää vaatimukset perustason ammattipätevyyden hankkimisesta ja säännöllisestä jatkokoulutuksesta. Jatkokoulutus (viisi päivää viidessä vuodessa eli 35 tuntia) koskee pääsääntöisesti kaikkia kuorma-autoa ajavia. Erityispoikkeuksia lukuun ottamatta vain ns. henkilökohtaiset ajot on rajattu koulutusvaatimuksen ulkopuolelle.

Syyskuussa 2014 koulutuspäivämerkintöjä pitäisi olla viranomaisrekisterissä n. 500 000. Tällä hetkellä jatkokoulutuspäivämerkintöjä on kertynyt vajaa 150 000 eli noin 30 % kokonaismäärästä. Tasaisella vauhdilla merkintöjä pitäisi olla nyt kaksinkertainen määrä. SKAL ry:n arvion mukaan merkittävin syy merkintöjen vähäisyyteen on epätietoisuus lainsäädännön kattavuudesta.

Ammattipätevyyttä ei ole millään tavalla sidottu ammattiin. Vaatimus koskee kuorma-autoa muussa kuin yksityisessä ajossa ajavaa kuljettajaa oli hän sitten ammattinimikkeeltään esimerkiksi putkiasentaja, automyyjä tai kuorma-autonkuljettaja. Pätevyysvaatimus ei ole myöskään riippuvainen siitä, onko kuorma-auto rekisteröity yksityis- tai ammattiliikenteeseen eikä siihen, onko ajaminen tilapäistä vai ei.

Esimerkkejä:

  • Kuorma-automyyjä vie kuorma-auton asiakkaalle – koulutusvaatimus on voimassa.
  • Sähköasentaja vie kuorma-autolla työkaluja tai tarvikkeita työmaalle muuhun kun omaan käyttöönsä – koulutusvaatimus on voimassa.
  • Maanviljelijä vie kuorma-autolla sokerijuurikkaita tehtaalle omalta pellolta – koulutusvaatimus on voimassa.
  • Kunnan palveluksessa oleva työntekijä suorittaa satunnaisesti kuljetuksia kunnan omistamalla tai vuokraamalla kuorma-autolla – koulutusvaatimus on voimassa.
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi