Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Yrityksiltä jää vuosittain kymmeniä miljoonia euroja maailmalle hakemattomina alv-palautuksina

Yrityksille on talouden laskusuhdanteessa elintärkeää saada kaikki liikenevät varat kassavirtaansa. Siksi yritysten tulisi juuri nyt herätä hakemaan ulkomailla maksetut arvonlisäverot takaisin. Suomalaiset yritykset jättävät niitä joka vuosi kymmenien miljoonien eurojen edestä hakematta, vaikka jo muutaman ulkomaanmatkan aikana kertyneiden arvonlisäverojen takaisinhakeminen olisi kannattavaa.

Yrityksillä on usein virheellistä tai puutteellista tietoa takaisinhakumenettelystä. On hyvin yleistä, ettei yrityksissä tiedetä, mistä ja miten palautuksia voi hakea – tai että niitä ylipäätään voi hakea.

Hakumenettelyjen monimutkaisuus kasvattaa hakematta jäävien arvonlisäverojen määrää. Alv-palautukset on haettava suoraan kohdemaiden veroviranomaisilta, eikä niitä voi vähentää kotimaan verotuksessa.

– Hakemusten sisältövaatimukset vaihtelevat maittain ja esimerkiksi tositteiden muotovaatimukset on otettava tarkkaan selville etukäteen. Lomakkeet on hankittava kyseisten maiden veroviranomaisilta, ja ne tulee yleensä täyttää kohdemaan kielellä, luettelee ulkomaisiin arvonlisäveroihin erikoistuneen Intrum Justitia VAT Refundin osastonjohtaja Kari Rahko .

Takaisinhaettavia arvonlisäveroja sisältyy paljon esimerkiksi matkakuluihin, kuten hotelli- ja taksimaksuihin. Muita yleisiä ulkomailla syntyviä liiketoiminnan kuluja ovat paikalliset alihankinnat, konferenssi- ja koulutuskulut sekä messuille ja näyttelyihin osallistumiseen liittyvät kulut.

Yritysten tulee toimia nyt, sillä vuoden 2008 aikana ulkomaille maksettujen arvonlisäverojen takaisinhaku on tehtävä kevään 2009 aikana. Kesään mennessä hakemusten ja alkuperäisten tositteiden tulee olla jo perillä kohdemaan veroviranomaisilla.

Arvonlisäveroja on tällä hetkellä mahdollista hakea takaisin 34 maasta. EU-maissa arvonlisäveron yleiset verokannat ovat 15-25 prosenttia.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi