Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

ABB toimittaa Euroopan suurimman sähköautojen pikalatausverkon Viroon

ABB rakentaa 200 sähköautojen pikalatausasemaa Viroon. Viron hallituksen tilaus on Euroopan suurin sähköautojen latausinfrastruktuurisopimus ja sen myötä syntyy maailman ensimmäinen maanlaajuinen sähköautojen pikalatausverkosto.

Maailman johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä ABB on voittanut tarjouskilpailun 200 sähköauton pikalatausaseman rakentamisesta Viroon. Viron hallituksen tekemä tilaus on toistaiseksi Euroopan suurin sähköautojen latausinfrastruktuurisopimus ja se luo maailman ensimmäisen valtion kattavan pikalatausinfrastruktuurin. Tilaus kirjattiin vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Tämä tilaus osoittaa, että sähköautojen latausinfrastruktuuriratkaisujen markkinoille tulo on pääsemässä vauhtiin. Menestyäkseen tämän infrastruktuurin tulee olla avoin kaikenlaisille sähköautoille. Liitäntäratkaisumme on suunniteltu tukemaan kaikkia olemassa olevia ja tulevaisuuden liitäntästandardeja saman verkon sisällä”, sanoo Ulrich Spiesshofer, ABB:n Discrete Automation and Motion -divisioonan johtaja.

Sähköautojen määrän kasvu edesauttaa latausratkaisujen maailmanlaajuista myyntiä, mukaan lukien kehittyneet valvontajärjestelmät ja ohjelmistot sähköverkon tueksi. ABB:n tasavirtalatausasemia (DC) on käytetty kaupallisesti toukokuusta 2010 lähtien ja ne vähentävät latausajan noin 15-30 minuuttiin, kun vaihtovirtaa (AC) käyttämällä lataaminen kestää kahdeksan tuntia.

”Viron hallitus haluaa varmistaa, että sähköautolla ajaminen Virossa on yhtä mukavaa ja turvallista, kuin millä tahansa muulla autolla”, sanoo Jarmo Tuisk, Viron talous- ja viestintäministeriön innovaatio ja teknologia -osaston johtaja. ”Maanlaajuinen, innovatiivinen pikalatausverkko ja ABB:n sekä sen kumppaneiden tarjoamat korkealaatuiset palvelut ovat olennaisia tämän tavoitteen toteuttamisessa.”

Viron hallitus pyrkii tarjoamaan pikalatausta kaikilla taajama-alueilla, joilla on yli 5000 asukasta. Pääteille on tarkoitus asentaa pikalatausasemia 50 kilometrin välein, mikä on suurin tasavirtalatausasemien tiheys Euroopassa. Sähköisen liikkuvuuden investoinnit rahoittaa Green Investment Scheme, jota rahoittaa vientiluottoyritys KredEx osana hallituksen suunnitelmaa vähentää hiilidioksidipäästöjä. Aiemmin viime vuonna Viron hallitus tarjosi 507 kappaletta Mitsubishi i-MiEV -sähköautoja sosiaalityöntekijöille ympäri maata. Syyskuussa ABB sai tilauksen asentaa vaihtovirtalatausasemia kunnan virastoihin. Lisäksi Viro tarjoaa valtionapua 50 prosenttiin saakka yksityisille sähköauton ostajille.

ABB aloittaa toimitukset toisella vuosineljänneksellä ja suunnittelee, että kaikki Terra-järjestelmän tasavirtalatausasemat ovat toiminnassa tämän vuoden loppuun mennessä. Osana viisivuotista sopimusta ABB toimittaa myös latausasemaverkon operoinnin tukipalveluja ja taustalla toimivan IT-arkkitehtuurin. ABB voitti tilauksen yhdessä kumppaniensa G4S:n ja NOW! Innovationsin kanssa. G4S tarjoaa asiakastukea ja NOW! Innovations maksuratkaisuja.

Kaikki Terra-järjestelmät ABB:n nopeasti laajentuvassa maailmanlaajuisessa asennuskannassa sisältävät laajan joukon liitäntäominaisuuksia, jotka auttavat palvelun tarjoajia käyttämään verkkojaan tehokkaammin etäylläpidon, ohjelmistopäivitysten ja korkean käytettävyystason avulla. ABB:n liitäntäsarja on yhteensopiva Open Charge Point -protokollan (OCPP) ja muiden yleisesti käytettyjen back office -integroinnin standardien kanssa, mahdollistaen reaaliaikaisen käyttäjätunnistuksen ja -valtuutuksen

ABB (www.abb.com) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa työskentelee noin 100 maassa yli 130 000 henkilöä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi