Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Pihtiputaan rekkaparkkia valvotaan Sony-kameroilla

Pihtipudas_3Pihtiputaan kunta vastasi kuljetusalan toiveisiin ja rakensi parkkipaikan raskaalle liikenteelle. Arvokkaita ajoneuvoja valvotaan Sonyn kameroilla.

Valtaosa nelostietä ajavista rekoista pysähtyy Pihtiputaalle ajotaukoa pitämään tai yöpymään. Osa kuljettajista asuu ja säilyttää ajoneuvojaan paikkakunnalla. Suurten ajoneuvojen pysäköinti vaatii kuitenkin paljon tilaa, joten kunta päätti rakentaa rekoille vartioidun pysäköintialueen. Projektin valmistelu aloitettiin kuulemalla autonkuljettajien toiveita.

Rekkaparkille löytyi sopiva kiinteistö nelostien varrelta ravintolan, katsastusaseman ja autokorjaamon vierestä. Kenttä on mitoitettu kymmenelle täyspitkälle ajoneuvoyhdistelmälle, ja se on valaistu ja varustettu rekkojen sähköliittymillä.

Valvonta videokamerajärjestelmällä

Arvokkaita ajoneuvoja on valvottava pysäköinnin aikana. Koko alueen aitaaminen olisi maksanut liikaa, ja lukollisen liukuportin käyttöä pidettiin hankalana. Valvonta ratkaistiin aidan sijasta videokamerajärjestelmällä, jonka toimittamisesta järjestettiin tarjouskilpailu. Alueen koon vuoksi vaatimukset kameroiden erottelukyvyn suhteen olivat suuret, koska valvonta haluttiin ulottaa rekisterikilpiin. Myös valoherkkyyttä ja hyvää värintoistoa painotettiin.

Voittaneen tarjouksen antoi Lempäälän Turvapalvelu Oy Juha Eskolan johdolla. Kameravalinta kohdistui Sonyn malliin SNC-VB632D, joita tilattiin kuusi. Kamerat asennettiin neljään valopylvääseen pysäköintialueen pitkittäisille sivuille niin, että kahdessa pylväässä kameroita on kaksi. Säänkestävissä kameroissa on objektiivin ympärillä sekä infrapuna- että led-valaisimet, joita kamera ottaa automaattisesti käyttöön tarpeen mukaan. Kameroiden erottelukyky on Full HD -tasoa, ja kuva päivittyy tarvittaessa jopa 60 kertaa sekunnissa.

Valitussa kamerassa on kehittynyt liiketunnistus ja kohteiden analysointi, joka voidaan ohjelmoida hälyttämään esimerkiksi ruuhkasta tai ajoneuvojen virheellisestä asennosta.

Toimii vaikeissakin oloissa

Pihtiputaan rekkaparkin valvontajärjestelmä otettiin käyttöön viime joulukuussa, vuoden pimeimpänä aikana. Säät vaihtelivat ensimmäisten kuukausien aikana rajusti paukkupakkasista räntäsateeseen. Uusi järjestelmä joutui heti tuoreeltaan testiin, jonka se on läpäissyt virheettömästi.

– Olen vaikuttunut Sony-kameroiden tarkkuudesta ja tyytyväinen myös niiden luonnolliseen värintoistoon kaikissa olosuhteissa. Kamerat ovat kuin tietokoneita, joiden ohjelmistoa voidaan päivittää etänä vaikka asennusyhtiöstä käsin, sanoo projektista vastannut Ari Kahilainen Pihtiputaan kunnasta.

Sony-kameroiden sisäänrakennettu älykkyys mahdollisti yksinkertaisen ja toimintavarman järjestelmän, joka lähettää tallentimelle uutta dataa vain havaitessaan poikkeavaa toimintaa. Tämän vuoksi tallentimen kiintolevytila riittää jopa puolen vuoden tapahtumien säilyttämiseen kerrallaan. Järjestelmä käyttää vain osan valokuitukaapelin kapasiteetista, joten kameroiden määrä voidaan moninkertaistaa tulevaisuudessa. Myös Sonyn pitkää, kolmen vuoden tukipalvelua arvostettiin.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi