Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Fleetboard-palvelut tarjoavat välineen kuljetuslogistiikan toiminnan ja tuottavuuden kehittämiseksi

Kuljetusyrittäjälle uusi teknologia tarkoittaa entistä nopeampia, varmempia ja kannattavimpia kuljetuksia sekä reaaliaikaista kuljetusketjun hallintaa. Autoilija puolestaan saa käyttöönsä moderneja älyteknologian synnyttämiä välineitä ja apukeinoja oman työnsä helpottamiseksi.

Fleetboardin tavoitteena ei ole ainoastaan nykyisten tuotteidensa kehittäminen, vaan uusien toiminnallisten ratkaisujen löytäminen asiakkailleen nopeasti ja tehokkaasti”, Daimler Fleetboard GmbH:n johtaja Dr Daniela Gerd tom Markotten sanoo. ”Tulevaisuuden Fleetboard tarjoaa paljon enemmän kuin perustason telematiikkapalveluja, nimittäin digitaalisia ratkaisuja koko logistiikkaalalle. Tätä kautta synnytämme myös lisäarvoa asiakkaillemme.”

Jo tällä hetkellä Fleetboard seuraa, rekisteröi ja mittaa ajoneuvon tilaa, ajoa ja paikkatietoa hyvin monipuolisesti ja välittää datan matkapuhelinverkossa ao. kuljetusyritykselle. Yritys voi valita käyttöönsä sille sopivat, kalustoa, kuorman hallintaa ja kuljettajan työsuoritusta koskevat palvelut ja yhdistellä niitä omien tarpeidensa mukaan.

[rivi korkeus=1]

 

Fleetboard Store avautuu heinäkuussa, sovelluksia jo paljon tarjolla

Fleetboard esitteli viime syksyn IAAnäyttelyssä Fleetboard Store -markkinapaikan, joka tarjoaa kuljetusalalle uusia hyödyllisiä palvelusovelluksia. Niitä voivat käyttää niin Daimlerin omat kuin muidenkin merkkien hyötyajoneuvoasiakkaat. Daimler on kehittänyt applikaatiot yhteistyökumppaniensa kanssa, ja ensimmäisiä niistä voidaan ladata markkinapaikalta ensi heinäkuusta alkaen, aluksi Saksassa. Palvelun kielinä ovat saksa ja englanti.

Esimerkiksi Brugg Liftingin kanssa luotu sovellus tarjoaa kuljettajalle neuvoja ja välineitä kuorman oikean kiinnityksen laskemiseksi ja varmistamiseksi sekä kuljetuskustannusten pienentämiseksi. Vastaavasti Continental-yhteistyönä syntynyt applikaatio seuraa auton rengaspaineita ja lämpötiloja. Sovellukset voi ladata DispoPilot.guide -tabletille, jota voidaan käyttää autossa tai sen ulkopuolella.

Fleetboardin nykyisiä applikaatioita voi ladata Android- ja Apple-laitteille, ja valikoima on runsas. Esimerkiksi New Fleetboard Manager -sovelluksessa ajomatkoja voi seurata seitsemän päivän sykleissä, minkä lisäksi saatavana on tieto jokaisen auton kulutuksesta ja sen aiheuttamista CO2-päästöistä. Driver app puolestaan tarjoaa kuljettajalle palautetta hänen ajotavastaan kuten ennakoinnista ja jarrujen käytöstä sekä välineen ajo- ja lepoaikojen hallintaan. Fleetboard DispoPilotin kautta puolestaan kuljetusyrittäjä voi integroida aliurakoitsijat omaan logistiikkaketjuunsa. Tämä sovellus on tarjolla peräti 24 kielellä, ja se löytyy Google Play Storesta.

Fleetboard hyödyntää toiminnoissaan Microsoftin Azure-pilvipalvelualustaa, joka mahdollistaa reaaliaikaisen ja luotettavan toiminnan sekä riittävän tiedonsiirto- ja käsittelykapasiteetin. Yritys on alusta lähtien tehnyt yhteistyötä myös HERE-karttapalvelun kanssa.

 

Digitaaliteknologia avaa uusia mahdollisuuksia Fleetboard-palveluille

Daimler Fleetboardin tulevaisuuden tavoitteena on tukea koko logistista kuljetusketjua digitaalisilla palveluratkaisuilla ja lisätä näin koko ketjun ja sen eri toimijoiden työn tehokkuutta ja kannattavuutta. Vision mukaan huomisen kuljetusketju toimii saumattomasti kaikkien osapuolten hyödyksi.

Uusia keinoja logistiikan hallintaan tarjoaa muun muassa 3D-teknologia, jonka avulla kuljetuksia voisi seurata kolmiulotteisessa maisemassa Holo- Lens-lasien avulla. Järjestelmä tunnistaa käytössä olevan ja vapaan kuormakapasiteetin määrän, tilaukset, reitit sekä kuljettajan statuksen. 3D-teknologialla voidaan lisäksi toteuttaa koko joukko täysin uusia palveluja kuten pay@platooing, jossa tulevaisuuden automaattisia, jonossa ajavia kuorma-autoja laskutetaan ”lennossa” reitin varrella tai Smart Delivery, jossa järjestelmä ilmoittaa tarkat kuljetuksen saapumistiedot vastaanottajalle.

Parhaillaan kehitettävinä oleviin sovelluksin kuuluu myös Fleetboard nxtload, jonka avulla yritetään kasvattaa kaluston ja lastitilan käytön tehokkuutta. Next lens puolestaan tunnistaa ajoneuvon rekisteritunnuksen perusteella ja valvoo sen valojen, renkaiden ja rakenteiden kuntoa eli auton soveltuvuutta tiekäyttöön ja rahtiliikenteeseen. Fuel- Hub puolestaan tarjoaisi digitaalisen markkinapaikan poltto- ja voiteluaineiden myyjille.

 

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 3/2017. Voit lukea sen näköislehdestä: Kuljetus & Logistiikka 3 / 2017 sivut 16-17

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi