Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kia on julkaissut sähköisten hyötyajonevojen tuoteperheen

Kia on julkaissut täysin uuden sähköisten hyötyajoneuvojen PBV-tuoteperheen (Platform Beyond Mobility) CES 2024 -tapahtumassa Las Vegasissa, Yhdysvalloissa. Uuden tuoteperheen liiketoiminta tulee rakentumaan täysin uuden modulaarisen Kia Concept PV5 -mallin ympärille.

Kian PBV-tuoteperheen myötä brändi sitoutuu tarjoamaan monipuolisen valikoiman räätälöitäviä ajoneuvoja vastaamaan asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. PBV-tuoteperheen uudella lähestymistavalla Kia uskoo pystyvänsä vastaamaan asiakkaiden liikkumistarpeisiin nykyisiä vaihtoehtoja paremmin. Uusi aidosti asiakaslähtöinen lähestymistapa rakentuu ajoneuvot, ohjelmistot sekä tulevaisuuden teknologiat yhdistävän liiketoimintajärjestelmän ympärille.

Ensimmäinen osa kolmivaiheista PBV-suunnitelmaa on Kia PV5:n esittely. Kyseessä on monipuolinen täysin sähköinen ajoneuvoja, joka soveltuu esimerkiksi kyytipalveluihin ja jakelutoimintaan. Kehittynyt yhdistettävyys ja monipuolinen datan liikkuminen ajoneuvon sekä ulkoisten palveluiden kuten reitityksen ja jakeluinformaation rajapinnoissa mahdollistavat usean yksikön integroinnin osaksi ajoneuvokantaa. Räätälöityjen PBV-palveluiden avulla Kian tavoitteena on ohjata asiakkaita kohti kustannustehokkaampaa liikkuvuutta.

Toisessa vaiheessa markkinoilla on täysi PBV-tuoteperhe ja siihen kuuluvat ajoneuvot hyödyntävät tekoälyä vuorovaikuttaakseen käyttäjiensä kanssa sekä pysyäkseen aina päivitettynä. Integroitu PBV-ratkaisu tarjoaa räätälöidyn ja saumattoman kokemuksen laitteiden ja ohjelmistojen välillä. Samaan aikaan syntyy uusia liiketoimintamuotoja, jotka liittyvät robotiikkaan ja muihin tulevaisuuden teknologioihin.

Kolmannessa vaiheessa Kia PBV:t ovat kehittyneet erittäin räätälöitäviksi liikkumisratkaisuiksi, jotka integroituvat osaksi tulevaisuuden liikkumisen ekosysteemiä. Tässä vaiheessa Kia PBV:t ovat elämän alustoja, jotka muuttavat inspiraation todellisuudeksi. Verkossa olevat autonomiset ajoneuvot ovat osa älykaupungin käyttöjärjestelmää. Liitettävyyden edetessä PBV:t sulautuvat saumattomasti osaksi sosiaalista infrastruktuuria ja tarjoavat mahdollisuuden täysin uusille elämäntavoille oman PBV-ekosysteemin avulla, mikä rakentuu Hyundai Motor Groupin autonomisen ajamisen, kehittyneen ilmailuliikenteen, robotiikan sekä energiaverkon ympärille.

Suunniteltu tekemään elämästä helpompaa

”Easy Swap” -tekniikka on yksi esimerkki elämää helpottavasta toteutuksesta. Se mahdollistaa yhdelläkin ajoneuvolla joustavasti erilaisiin vaatimuksiin vastaamisen. Kiinteän ohjaamon, eli kuljettajan vyöhykkeen taakse voidaan liittää erilaisia moduuleja tarpeen mukaan. Esimerkiksi päiväsaikaan taksina toimiva PBV voidaan muuttaa yöksi pakettiautoksi, ja viikonlopuksi henkilökohtaiseksi vapaa-ajan ajoneuvoksi.

Kia PBV-mallien suunnittelu on saanut inspiraationsa kestävästi, yksinkertaisista ja älykkäistä työkaluista. Suunnittelu tähtää paljon pelkkää estetiikkaa pidemmälle. Ensisijaisena tavoitteena on varmistaa, että PBV:t ovat yksinkertaisia ja intuitiivisia käyttää riippumatta siitä missä, milloin ja miten niitä käytetään. Olipa ajoneuvon tarkoitus kuljettaa ihmisiä, siirtää tavaroita, tai vastata logistiikkatarpeista, on jokainen ominaisuus suunniteltu palvelemaan käyttäjäänsä.

CES 2024 -tapahtumassa esiteltävän Kia Concept PV5 -mallin muotokielessä yhdistyvät vankat pinnat ilmeikkääseen grafiikkaan. Suuret ovet aukeavat laajasti tarjoten vaivattoman kulun ajoneuvoon sisälle. Sisällä pitkä akseliväli ja sähköautolle tyypillinen tasainen pohja varmistavat laajan vapaan tilan kaikkeen mahdolliseen käyttöön. Myös kuljettajan ympäristöä on kehitetty ja ohjaamo tarjoaa pöytämäisen pinnan. Lisäksi ohjauspyörä on taittaa pois edestä, jolloin se toimii valona ja kuljettajan eteen tulee toimistomainen tila. Kian PBV-suunnittelun ytimessä on myös vastuullisten materiaalien käyttö, mikä näkyy etenkin ohjaamon ympäristöä säästävissä materiaalivalinnoissa.

Ensimmäisessä vaiheessa esiteltävän PV5:n jälkeen PBV-tuoteperhe tulee laajentumaan PV7 ja PV1 -malleilla. Näistä ensimmäinen tulee olemaan tuoteperheen suurin ajoneuvo, joka tarjoaa enemmän tilaa, enemmän toimintamatkaa sekä enemmän kehittyneitä toiminnallisuuksia. PV1 tulee puolestaan olemaan malliston pienin tuote, joka on optimoitu pienten etäisyyksien logistisiin kuljetuksiin ja näppäryyttä vaativiin ympäristöihin.

Kian PBV-tuoteperhe esitellään käynnissä olevassa CES 2024 -tapahtumassa Las Vegasissa. Kialla on tapahtumassa kaksi osastoa, joilta löytyvät Kia Concept PV5:n lisäksi tulevaisuuden malleista viitteitä antavat Kia Concept EV3 sekä Kia Concept EV4, ja nykyiset markkinoilla olevat Kia EV6 GT ja Kia EV9.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi