Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lähitapiola: Maanantain lumisade ei näy korvaustilastoissa – uusimaalaiset osasivat varautua yllättävään lumisateeseen

Loppuviikosta säähän luvataan lämmin käänne, kun säätiedotukset ounastelevat jopa 12 asteen plussakeliä. Viikonlopun pakkasista huolimatta moni autoilija luotti lämpeneviin keleihin ja jätti talvirenkaat vaihtamatta.

Uudellamaalla maanantain aikana satoi kuitenkin lunta, mikä sai monelle töihin autoilleelle sormen suuhun. LähiTapiola Uudenmaan ja Pääkaupunkiseudun korvaustilastojen mukaan uusimaalaiset ovat kuitenkin osanneet ottaa lumentulon huomioon, eikä kolareita ole juurikaan sattunut.

– Tällainen näkyvä ja sankka lumisade, joka värjää maan valkoiseksi, havahduttaa kesärenkailla liukastelevat varovaisempaan ajoon. Pahempaa on musta jää, jota ei välttämättä paljaalla silmällä näe, sanoo LähiTapiolan palvelujohtaja Briitta Ylisirniö.

– Mitään isoa piikkiä ei kyllä ole ollut – muutamia liukkaasta kelistä johtuvia vahinkoja on tullut, mutta kokonaisuudessaan maanantai on ollut hyvin normaali. Nyt varsinkin, kun töistä lähdetään kotiin, on maltti valttia. Kesäkumeilla ajavan kannattaisi jopa jättää auto työpaikan parkkipaikalle.

Varautua voi yksinkertaisilla keinoilla

Liikenneturvallisuusasiantuntija Markus Nieminen peräänkuuluttaa malttia liikenteessä ensimmäisten liukkaiden kelien alkaessa.

– Ennakointi lähtee siitä, että ulos vilkaisemisen ohella tarkistamme aamiaispöydässä ulkolämpötilan. Jos lukema on lähellä nollaa tai pakkasen puolella, voimme olla varmoja, että jossakin kohtaa matkan varrella on jäätä. Tämä taas tarkoittaa automaattisesti sitä, että esimerkiksi lähestyessämme risteystä tai suojatietä hidastamme nopeutta siitä tutusta kesäkelin nopeudesta ja tarkkailemme sekä tunnustelemme tien pinnan liukkautta. Näin liukkaus ei yllätä, Nieminen opastaa.

Näillä ohjeilla ensilumi, räntä tai liukkaat kelit eivät yllätä:

1. Lämpömittari

Jos elohopea on nollassa tai sen alle, varmasti jossakin kohtaa matkan varrella on jäätä ja liukasta! Huolellinen kuljettaja tiedostaa tämän jo ennen kotipihasta lähtöä. Lisäksi hän havainnoi ja tunnustelee tien pintaa heti liikkeelle lähdettyään.

2. Ennakointi

Kesällä voi usein paikata ennakointivirheen nopealla reagoinnilla, mutta liukkaalla tiellä ei. On ajettava siten, että toiminnoille jää riittävästi aikaa. Ennakoiva kuljettaja seuraa liikennetilanteita normaalia kauempaa ja myös reagoi niihin. Siis katse kauas ja reagoi ajoissa. Siinä on itse asiassa kiteytettynä koko turvallisen ajamisen idea.

3. Tilannenopeus ja etäisyydet muihin

Huolellinen kuljettaja sovittaa nopeuden aina näkyvyyden, kelin ja liikennetilanteen mukaiseksi. Lisäksi hän lisää välimatkaa edessä ajavaan. Välimatkaa kasvatetaan aina sen mukaan mitä huonompi näkyvyys tai mitä liukkaammalta keli vaikuttaa. Risteykset ja liikennevalot huolellinen kuljettaja pyrkii ennakoimaan niin, että hän välttyy pysähtymiseltä aina kun se on mahdollista

4. Asenne

Talviliikenteeseen tulee varautua ennen kaikkea oikealla asenteella. Liikenne on vuorovaikutusta muiden tienkäyttäjien kanssa. Kaikki eivät ole taidoiltaan ja kyvyiltään samanlaisia kuin sinä, eivätkä kaikki toimi niin kuin sinä toimisit. Huolellinen kuljettaja varautuu myös yllätyksiin ja muitten tienkäyttäjien virheisiin.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi