Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Meriliikenteenohjaus esti 18 mahdollista karilleajoa Suomen rannikolla

Suomenlahtí on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Viime vuonna Suomen rannikolla liikennöi lähes 30 000 alusta. Vuonna 2018 estettiin 18 mahdollista kauppa-aluksen karilleajoa tarkkaavaisen meriliikenteenohjauksen ansiosta.

– Meriliikenteen ohjauksesta vastaa vuoden alussa toimintansa aloittanut valtionyhtiö Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland). Yhtiö valvoo meriliikennettä vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Se tiedottaa aluksia muusta liikenteestä ja matkantekoon vaikuttavista seikoista, kuten sää- ja jääolosuhteista sekä turvalaitevioista. Lisäksi se ohjaa liikennettä ja avustaa tarvittaessa aluksia navigoinnissa, kertoo toimitusjohtaja Rami Metsäpelto uuden yhtiön päätehtävistä.

Suomen rannikko on matala ja karikkoinen ja navigointi siellä on vaativaa. Lisäksi talviaikaan vaikeat jääolosuhteet ovat alusliikenteelle haasteellista. Ennakoiva liikenteenohjaus auttaa aluksia, jotta ne eivät joutuisi liian lähelle toisiaan paikoin hyvinkin ahtailla väylillä. Väylillä on alueita, joilla alukset eivät saa sivuuttaa eivätkä ohittaa toisiaan. Jos kaksi alusta on saapumassa samaan aikaan tällaiseen paikkaan, niin meriliikenteen ohjaus puuttuu tilanteeseen.

– Tyypillisessä vaaratilanteessa alus on ollut ajamassa kohti matalikkoa, mutta on väistänyt sitä yhteydenottomme jälkeen, laatupäällikkö Kati Westerlund VTS Finlandista kertoo. Jos alus olisi ajanut karille, seuraukset olisivat voineet olla ympäristön kannalta tuhoisat. Yksikin katastrofi saattaa pilata suuren merialueen ja rannikon pitkäksi aikaa.

– Toimintamme lähtökohtana on turvallisuuden varmistaminen ja ympäristön suojeleminen. Edistämme toiminnallamme turvallista sekä sujuvaa meriliikennettä ja samalla ennaltaehkäisemme onnettomuuksia ja niistä aiheutuvia ympäristöhaittoja, Metsäpelto kertoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi