Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lentokiellossa olleet Boeing 737 MAX -koneet palaamassa Euroopan taivaalle alkuvuonna

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on määritellyt tarkat ehdot lentokelpoisuudelle, jotka mahdollistavaisivat Boeing 737 MAX -koneiden turvallisen paluun Euroopan liikenteeseen. Tällä viikolla lausuntokierrokselle lähtenyt määräysluonnos on tarkoitus julkaista tammikuun 2021 puolivälissä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on julkaissut luonnoksen Boeing 737 MAX -lentokoneita koskevasta lentokelpoisuusmääräyksestä. EASA kielsi koneiden käytön maaliskuussa 2019 koneille tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. EASA on tehnyt kiinteää yhteistyötä käyttöönoton mahdollistamiseksi sekä lentoyhtiö Boengin että Yhdysvaltojen lentoturvallisuusviranomaisen FAA:n kanssa.

”EASA ollut ollut vaikuttamassa vahvasti siihen, millä ehdoin koneet voidaan ottaa jälleen turvallisesti käyttöön”, kertoo johtaja Jari Pöntinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

EASAn nyt julkaisemassa, lausunnoille lähteneessä määräyksessä edellytetään päivityksiä koneen ohjelmistologiikkaan, järjestelmiin sekä ohjeistukseen. Ohjaamokäsikirjoihin edellytetään muutoksia MCAS-toiminnallisuuteen liittyen ja lentäjille on annettava myös pakollista lisäkoulutusta simulaattoreissa ennen kuin he voivat palata lentämään koneella. Määräystä voi kommentoida 22.12.2020 asti. Tarkoituksena on, että koneet palaisivat Euroopan taivaalle mahdollisimman pian.

”Suomalaisille lentoyhtiöille ei ole rekisteröity yhtään Boeing 373 MAX -konetta. Koneella tullaan kuitenkin varmasti lentämään myös Suomeen muiden lentoyhtiöiden toimesta, kunhan lopulliset lentokelpoisuustodistukset on myönnetty, ohjaajat koulutettu ja koneet modifioitu”, sanoo Pöntinen.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi