Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Yhä useampi suomalainen helpottaa liikkumistaan reaaliaikaisen liikennetiedon avulla

Suomalaiset hyödyntävät reaaliaikaista liikennetietoa liikkumisensa tukena entistä aktiivisemmin. Tämä ilmenee liikenteenohjauskonserni Traffic Management Finlandin liikennetiedon markkinapaikan, Digitrafficin, käyttömäärien kasvusta. Vuonna 2019 Digitrafficiin tehtiin jo 14 miljoonaa rajapintakutsua päivässä.

Digitrafficin tarjoamaa avointa dataa hyödynnetään laajasti muun muassa tieliikenteen navigaatiojärjestelmissä ja -palveluissa sekä kuluttajille suunnatuissa mobiilisovelluksissa. Traffic Management Finlandin tavoitteena on auttaa liikennealan toimijoita uudenlaisten palvelujen luomisessa tarjoamalla kehittäjien käyttöön avointa dataa liikenteestä. Dataa syntyy muun muassa liikenteenohjausjärjestelmistä, liikenteen mittausjärjestelmistä sekä sää- ja keliolosuhteiden seurantajärjestelmistä.  

”Digitraffic-palvelussamme olevan datan käyttö oli viime vuonna selkeässä kasvussa. Tämä kertoo siitä, että liikenteen tiedolle on kysyntää ja liikenteen markkinassa toimivat yritykset kehittävät tällä hetkellä vauhdilla liiketoimintaansa ja myös suoraan kuluttajille suunnattuja palveluitaan, joissa data on keskeisessä roolissa. Haluamme kutsua kaikki mukaan hyödyntämään ja rikastamaan dataa sekä rakentamaan maailman turvallisinta, sujuvinta ja ympäristöystävällisintä liikennettä älykkäiden palveluiden avulla”, kertoo ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala Traffic Management Finlandista.

Reaaliaikaisesta datasta palveluita sujuvampaan liikenteeseen

Digitrafficin kautta on saatavissa ajantasaista liikennetietoa Suomen tieliikenteestä, rautatieliikenteestä ja meriliikenteestä. Viimeisimpänä palveluun lisättiin muuttuvien liikennemerkkien tiedot, joka kattaa tällä hetkellä 210 muuttuvan nopeusrajoitus- tai varoitusmerkin reaaliaikaisen näyttöinformaation. Tulevaisuudessa tietosisältöä laajennetaan sekä maantieteellisesti että uusilla merkkityypeillä.

Dataan pohjautuvien palveluiden kehittäminen mahdollistaa eri liikennemuotojen yhdistämisen sujuviksi kuljetus- ja matkaketjuiksi.

Traffic Management Finland julkaisi viime syksynä kuluttajille suunnatun, Digitrafficin dataa hyödyntävän Liikennetilanne-sovelluksen, josta löytyy esimerkiksi tietoa käynnissä olevista tietöistä, liikenteen häiriöistä, painorajoituksista ja talvikunnossapidosta. Lisäksi palvelusta löytyy satojen kelikameroiden kuvat ympäri Suomen sekä tiedot jääteistä, ajokelistä ja merivaroituksista. Rautatieliikenteen osalta sovelluksessa on asemakohtaisia henkilöliikenteen aikataulu- ja täsmällisyystietoja. Palvelussa voi lisäksi jättää palautetta liikenneväylien kunnosta ja tehdä ilmoituksia liikenteen sujuvuudesta.

Traffic Management Finlandin tavoitteena on strategiansa mukaisesti rakentaa Suomeen yhdessä kumppaneidensa kanssa maailman turvallisinta, sujuvinta ja ympäristöystävällisintä liikennettä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi