Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Daimler ja Visa tekevät autoista maksuvälineitä – Uusien Mercedes-Benzien omistajat pääsevät ensi vuonna maksamaan polttoaineensa autosta poistumatta

Daimlerista tulee Euroopan ensimmäinen autovalmistaja, jonka autoilla voi tehdä ja maksaa ostoksia. Daimler on muun muassa Mercedes-Benzin taustalla toimiva yhtiö. Yhteistyö Visan kanssa tarjoaa pian Daimlerin autojen omistajille, kuljettajille ja matkustajille mahdollisuuden tehdä ostoksia autossaan puheohjauksella tai kosketusnäyttöä hipaisemalla.

Daimler Mobility ja Visa ovat hyödyntäneet uutta Delegated Authentication -teknologiaa, joka tekee esimerkiksi tankkaamisesta ja pysäköinnistä entistä sujuvampaa ja mukavampaa. Keväästä 2022 lähtien maksuominaisuus tulee käyttöön uusiin automalleihin aluksi Iso-Britanniassa ja Saksassa, ja myöhemmin muualla Euroopassa. Tarkoitus on laajentaa käyttöönottoa myös maailmaan.

Maksuominaisuus on käytettävissä auton kojelaudan sormenjälkilukijalla.

Uuden sukupolven auto on maksuväline

Autoilijoiden aikaa säästyy, kun ostoksia voi tehdä suoraan autosta. Tankkaaminen, ruokatilaukset, leffalippujen varaus ja vaikkapa uusimman pysäköintiavustajan lataaminen ja välittömästi käyttöönottaminen onnistuvat auton kosketusnäytöltä.

”Visa ja Daimler Mobility ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, ja olemme hyvin ylpeitä päästessämme lanseeraamaan maailman ensimmäisen kaupallisen ratkaisun automaksamiseen. On merkittävää, että sekä pilotointi että varsinainen lanseeraus tapahtuvat Euroopassa, joka on maksu- ja autoinnovaatioiden kehto. Yhteistyömme hedelmä on loistava esimerkki siitä, miten maailman johtava maksuteknologiayhtiö ja maailman ensimmäinen autovalmistaja yhdistävät voimansa luodakseen seuraavan sukupolven älyratkaisuja liikkumisen sektorille ja tarjotakseen autoilijoille aivan uudenlaisen ostokokemuksen”, kertoo Visa Europen johtaja Antony Cahill.

“Mercedes Pay on automaksamisen sovelluksemme, joka toimii koko Mercedes-Benz-ekosysteemissä. Visan kanssa Dailmer haluaa tarjota kaksivaiheiseen tunnistamiseen perustuvan, turvallisen ja käyttäjäystävällisen tavan maksaa autossa, eikä sormenjälkeä helpompaa tapaa maksun vahvistamiseen ole. Ylellinen asiakaskokemus viimeistellään tietysti ehdottomalla turvallisuudella, ja me huolehdimme asiakkaidemme turvallisuudesta paitsi ajaessa, myös maksaessa”, sanoo Daimler Mobilityn toimitusjohtaja Franz Reiner.

Miten se toimii?

Daimlerista tulee ensimmäinen autovalmistaja, joka hyödyntää Visa Cloud Token Framework -teknologiaa ajoneuvoissaan. Visa Cloud Token Framework on tokenisaatioon perustuva, pilvipohjainen tietoturvatekniikka. Tokenisaatiossa käyttäjän henkilökohtaisten maksutietojen tilalle vaihdetaan tunniste, joka estää maksajan tietoja pääsemästä vääriin käsiin.

Pilvitunnisteita voi ottaa käyttöön miltä tahansa kuluttajalaitteelta, ja ne ovat suoraan yhteydessä käyttäjän pankkiin. Teknologian ansiosta kuski voi tehdä omassa autossaan maksun kosketusnäytön sormenjälkilukijaa käyttäen.

Lopputuloksena on entistä sujuvampi maksukokemus, kun ennen jokaista ostosta syötettävät tiedot tai laitteiden välillä vaihtelu jäävät pois. Maksut ovat linjassa EU:n viimeisimpien säädösten kanssa ja noudattavat esimerkiksi kaksivaiheista tunnistautumista.

Mitä se tarkoittaa tulevaisuuden kannalta?

Koronapandemia kiihdytti digitalisoitumista monella alalla, eikä vähiten maksupalveluissa. Samalla myös autoala on siirtymässä kohti digitaalisempaa tulevaisuutta. Seuraavien kahden vuoden aikana verkkoon liitettyjen autojen määrän ennustetaan kasvavan maailmanlaajuisesti yli 352 miljoonaan, ja autoissa tehtävien maksujen määrän arvioidaan saavuttavan 86 miljardin dollarin arvon vuoteen 2025 mennessä.

Liikkumisen globaalit trendit sähköautoineen, yhteiskäyttöautoineen, itse ajavine autoineen ja verkkoon liitettyine autoineen lisäävät kysyntää tehdä myös ostoksia autosta. Tällä hetkellä se vaatii useimmiten kirjautumista jollekin verkkosivulle. Daimlerin ja Visan tavoitteena on mahdollistaa näiden ostosten tekeminen autosta ilman monivaiheista säätöä ja tuoda samalla enemmän vaihtoehtoja kuluttajan saataville.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi