Elementtiteollisuuden huippuosaamista Suomesta – Akaalainen Elematic kasvaa maailmalla
Suomi on yhdessä Ruotsin ja Hollannin kanssa elementtirakentamisen kiistattomia kärkimaita. Alan tuotantoteknologiassa ykkössijaa pitää puolestaan hallussaan akaalainen Elematic, jonka huippuosaamiselle on kasvavaa kysyntää ympäri maailmaa.
Kaksi tehdasta kotimaassa ja yksi Intiassa. Toimipisteitä kolmella eri mantereella ja lähes koko tuotanto vientimarkkinoille. Referenssilistalla muun muassa maailman suurin elementtitehdas Irakissa.
Ensi kuulemalta lukujen voisi olettaa kuuluvan elektroniikkateollisuuden vientiveturille. Niiden takaa kuitenkin löytyy elementtiteollisuuden teknologiatoimittaja Elematic, joka on globaalisti yksi alansa kiistattomista kärkiyhtiöistä.
Vaikka Akaan Toijalassa pääkonttoria pitävä vientiyritys toimittaa tuotantolinjoja ja teknologiaa myös kotimaan keskeisille elementtivalmistajille, se on jäänyt toimialansa ulkopuolella varsin tuntemattomaksi. Tätä harmittelee myös Petteri Laitinen, Vice President Projects & Services, sillä yhtiössä on insinööriosaamiselle kasvavaa kysyntää – etenkin sähkö- ja automaatiopuolella.
– Olemme teknologiatalo, jossa on perinteistä koneenrakennusosaamista ja korkean tason automaatio-osaamista. Tartumme töihin, jos elementtitehdas pitää laajentaa, modernisoida tai rakentaa kokonaan uusi tuotantolaitos. Suunnittelemme kokonaisuuden, valmistamme ja toimitamme tarvittavat koneet ja laitteet sekä huolehdimme asiakastuesta koko niiden elinkaaren ajan, Laitinen tiivistää.
Digitaalisaatiosta tehoa ja tuottavuutta
Elematicin Suomen tehtaat sijaitsevat Toijalassa ja Riihimäellä. Kotimaassa kysynnän painopiste on elementtitehtaiden modernisoinnissa ja tuotannon tehostamisessa. Samalla pyritään parantamaan tehtaiden energiatehokkuutta ja painamaan tuotannon hiilijalanjälkeä alaspäin.
Toinen elementtitehtaita ja samalla koko rakennusalaa ravisteleva muutos liittyy digitalisaatioon, automaatioon ja IoT:hen. Niiden avulla tuotantoon pyritään saamaan lisää tehokkuutta ja tasalaatuisuutta. Tärkeää on myös keventää fyysisesti raskaita työvaiheita ja parantaa työturvallisuutta.
– Nämä ovat koko rakennusteollisuuden yhteisiä haasteita, joita olemme osaltamme ratkomassa, Laitinen lisää.
Parhaimmillaan suunnittelija ja elementtitehdas käyttävät samaa rakennuksen 3D-mallia. Tehdas saa suoraan mallista tiedot automaattisille laitteille, mikä varmistaa oikeat lähtötiedot elementin valmistukselle, vähentää virheitä ja parantaa laatua.
– Automaation osuus toimituskokonaisuuksissa kasvaa jatkuvasti ja on jo ohittanut perinteiseen koneenrakennukseen kuluvan työmäärän. Takavuosina tähän teknologiaan riitti useimmiten yksi pieni sähkökaappi. Nyt tuntuu, että kaikki sähkökaapit ovat liian pieniä, Laitinen naurahtaa.
Kovinta kasvua Kiinasta
Elematicin keskeisissä vientimaissa elementtirakentaminen ottaa vasta ensi askeleitaan ja tuotantoteknologia on sen mukaista.
– Monessa maassa elementtituotanto on teknisesti tasolla, jossa Suomessa oltiin 1970–1980-luvuilla. Eli kehittämistä tällä markkinalla riittää, Laitinen toteaa.
Yhtenä keskeisenä moottorina on myös globaalisti kiihtyvä kaupungistuminen, joka suosii nopeaa ja tehokasta elementtirakentamista. Kovimmat kasvuodotukset ovat Kiinan ja Intian markkinoilla.
– Kiina on maailman suurin rakennusmarkkina ja siellä on meille valtava kasvupotentiaali. Uusia elementtitehtaita rakennetaan kiivaasti myös Intiaan, mutta markkina kasvaa myös Euroopassa, Laitinen kertoo.
Osaajille tarjolla monipuolisia urapolkuja
Toijalassa ja Riihimäellä tehtaita pyörittävä akaalaisyritys tarjoaakin mielenkiintoisia haasteita ja monipuolisia urapolkuja uusille osaajille. Heitä koulutetaan osittain myös itse.
– Tällä hetkellä kovin tarve on sähkö- ja automaatiopuolen osaajista sekä ohjelmoijista. Perinteisellä insinööritaustalla pärjää jo pitkälle, HR-päällikkö Maarit Jamrozinski kertoo.
Uusille tulokkaille järjestetään aina hyvä perehdytys sekä yhtiöön että työtehtäviin. Sen jälkeen omaa kehittymistä tuetaan koulutuksilla ja tehtäväkierroilla. Työhyvinvointiin panostetaan määrätietoisesti ja organisaatio on pidetty byrokratian välttämiseksi mahdollisimman matalana.
Onnistumisesta ja henkilöstön viihtymisestä kertovat pitkät työsuhteet, joissa on siirrytty tehtävästä ja osastosta toiseen.
Kansainvälisyyttäkin työympäristöstä löytyy, sillä työntekijöitä on mm. Saksasta, Ranskasta, Venäjältä, Kiinasta, Latviasta ja Intiasta. Asiakkaita palvellaan paljon etäyhteyksillä, mutta toistakymmentä huoltoinsinööriä on jatkuvasti myös ulkomaisten asiakkaiden luona.
Entä mikä on saanut Jamrozinskin viihtymään Elematicissa vuodesta toiseen?
– Tämä on sopivan kokoinen yritys, joka tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Täällä pääsee työtehtävissä lähelle asiakasrajapintaa ja työ on laaja-alaista verrattuna esimerkiksi isojen yritysten työtehtäviin, HR-päällikkö tiivistää.