Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Jäänmurtaja Otso lähtee Väyläviraston päätöksellä Perämerelle 3.12.

Jäänmurtaja Otson toiminta-alue tulee avustuskauden alussa olemaan Perämeren pohjoisosassa. Ensimmäiset merialueiden avustusrajoitukset tulevat voimaan 4.12.2021.

Jäänmurtaja Otso.
Kuva: Ville Suni

Otso saapuu Perämerelle viikonloppuna ja hoitaa ensisijaisesti Tornion, Kemin ja Oulun liikennettä.

”Talvi etenee, olemme asettaneet ensimmäiset avustusrajoitukset Perämeren pohjoisimpiin satamiin. Niiden tullessa voimaan (4.12.2021) lähetämme myös nyt ensimmäiset murtajat niin Saimaalle kuin myös Perämerelle, Suomen ja Ruotsin jäänmurtoyhteistyönkin edellyttämällä tavalla”, kertoo Väyläviraston merenkulkuyksikön päällikkö ja vesiliikennejohtaja Jarkko Toivola.

Väyläviraston käytössä on merellä Arctian kuusi perinteistä ja kaksi monitoimijäänmurtajaa sekä Alfons Håkansin Zeus of Finland. Saimaalla avustavat Alfons Håkansin Calypso ja Protector sekä Rauma Catan Meteor.

Tässä vaiheessa Saimaalle lähtee Raumalta jäänmurtaja Meteor, ja Calypso puolestaan hakee Kotkasta moottoroidun irtokeula Saimaan. Kummatkin saapuvat alueelle loppuviikosta.

Alkavana talvena avustusrajoituksia satamiin asetetaan jäätilanteen mukaan samoilla periaatteilla kuin edellisinäkin talvina.

Väylävirasto vastaa talvimerenkulun viranomais- ja tilaajatehtävistä, valtakunnallisesta koordinoinnista, ja päättää satamien avustusrajoituksista. Palvelutuottajat ylläpitävät jäänmurtokalustoa ja vastaavat jäänmurtopalveluista. Kokonaisuudessa tärkeää on myös yhteistyö naapurimaihin, joiden kanssa sovitaan jäänmurtajakapasiteetin yhteiskäytöstä.

Väyläviraston palvelulupauksen mukaan jäänmurtajien apua saa keskimäärin neljän tunnin sisällä. Jäänmurtajat eivät kulje ainoastaan satamiin johtavilla väylillä, vaan avomerelläkin avustetaan lukemattomia aluksia. Talvimerenkulun kustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa vuodessa, sillä kaikki Suomen satamat jäätyvät normaalitalvina.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi