Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

EU-pakotteiden alaisissa kuljetuksissa erityisesti tietokoneita, veneilytarvikkeita ja elektroniikkaa – Esitutkintaan jo yli sata kuljetusta

EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden valvonta on jatkunut kiinteänä osana Tullin päivittäistä valvontatyötä. Eniten pakotteiden alaisissa kuljetuksissa on ollut tietotekniikkaa sekä muuta elektroniikkaa, mutta pakotteet koskevat myös esimerkiksi veneilyyn liittyviä tarvikkeita, droneja ja optisia laitteita. Tulli valvoo pakotteita tavaravirtojen riskianalyysin pohjalta sekä suoraan tullitoimipaikoilla.

Euroopan unioni on määrännyt Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi laajoja tuonti- ja vientipakotteita seitsemässä eri pakotepaketissa. Tulli valvoo toimeenpanevana viranomaisena pakotteita osana normaalia tullivalvontaa.

– Hoidamme pakotteiden valvontaa tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle ja olemme muokanneet tavaravirtoihin kohdistuvaa riskianalyysiamme siten, että EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden valvonta on tarkoituksenmukaista ja tehokasta, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

– EU:n Venäjälle asettamiin pakotteisiin liittyen tulli-ilmoitusten kautta käsittelyyn on noussut yli 16 000 tapausta, joista lähes tuhanteen olemme tehneet kohdennetun tarkastuksen, Rakshit jatkaa.

Tulli pyytää tarvittaessa ulkoministeriöltä lausunnon siitä, onko tietty tavara EU-pakotteiden alainen. Lausuntopyyntöjä on lähetetty noin 580, joista ulkoministeriö on vastannut yli 500 tapaukseen. Pakotteiden alaisia näistä on ollut lähes 200. Suurin osa lausuntopyynnöistä lähetettiin maalis-toukokuussa. Eniten kuljetuksia on pysäytetty maantieliikenteessä Vaalimaalla.

– Pääosa lausunnoista liittyy kaupallisen liikenteen kuljetuksiin. Tietokonetarvikkeet, elektroniikka yleensä sekä veneilyyn ja merenkulkuun liittyvät tuotteet ovat olleet pinnalla, summaa Rakshit.

Esitutkintaan edennyt yli sata pakotteiden alaista kuljetusta

Maalis-toukokuussa pakotteiden piiriin kuuluvien tuoteryhmien määrät kasvoivat uusien pakotepakettien myötä. Osa pakotevalvontaan kuuluvista tavaroista on ns. kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Maalis-toukokuussa pysäytettiin erityisesti tietotekniikkaa, kuten tietokoneita, kovalevyjä, servereitä, ja muuta elektroniikkaa, merenkulkuun ja veneilyyn liittyviä tarvikkeita ja veneitä, sekä optisia laitteita. Myös kuorma-auton vetopäitä ja laitteiden varaosia oli pakotteiden alaisissa kuljetuksissa.

Heinä-elokuussa pakotteiden alaisissa kuljetuksissa oli erityisesti tietokoneita, matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa. Myös veneilyyn liittyviä tarvikkeita, kuten kalastustutkia, sekä droneja pysäytettiin.

Tulli on aloittanut lähes 250 esiselvitystä EU-pakotteiden alaisista kuljetuksista. Näistä esitutkintaan on edennyt noin 120 tapausta.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi