Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ford testaa uutta ajovaloteknologiaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi – Katso esittelyvideo

Head-up -näyttöjen ansiosta kuljettajat ovat jo jonkin aikaa pystyneet keskittymään paremmin edessään olevaan tiehen ja liikenteeseen. Nyt Fordin insinöörit testaavat uutta ajovaloteknologiaa, jolla voitaisiin varmistaa, että kuljettajien katse pysyy kirjaimellisesti tiessä.

Uuden teknologian avulla on mahdollista heijastaa tiehen suuntamerkkejä, nopeusrajoituksia tai säätietoa niin, ettei kuljettajan tarvitse nostaa katsettaan edessään olevasta tiestä.

Uuden teknologian avulla on mahdollista heijastaa tiehen suuntamerkkejä, nopeusrajoituksia tai säätietoa niin, ettei kuljettajan tarvitse nostaa katsettaan edessään olevasta tiestä.

Pimeällä ajamisessa voi olla enemmän riskejä kuin valoisaan aikaan. Britanniassa 40 prosenttia törmäyksistä tapahtuu pimeällä, vaikka silloin on vähemmän ihmisiä liikenteessä. Suomessa noin 30 prosenttia henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista tapahtui Tilastokeskuksen vuoden 2021 tilaston mukaan hämärään tai pimeään aikaan.

Riski kasvaa aina, kun kuljettaja nostaa silmänsä tiestä. 90 kilometrin tuntinopeudella kulkeva ajoneuvo etenee 25 metriä sekunnissa. Täten katseen siirtäminen pois tiestä lyhyeksikin hetkeksi voi aiheuttaa kymmenien metrien ajon ”sokkona”. Jos tämä tapahtuu valaisemattomalla tiellä, kuljettajalta voi myös jäädä tärkeä kyltti tai mutka huomaamatta.

Informaation heijastaminen tiehen voisi hyödyttää myös muita tienkäyttäjiä. Esimerkiksi risteysalueen merkintöjen heijastamisesta tiehen hyötyisivät sekä autoilijat että jalankulkijat – erityisesti jos tiehen maalatut merkinnät ovat kuluneet kokonaan pois tai ovat epäselviä. Teknologian avulla voisi olla myös mahdollista esimerkiksi valaista tiehen ajolinja pyöräilijöiden ohittamiseksi turvalliselta etäisyydeltä.

Teknologia voisi myös tuottaa kuljettajalle tietoa sää- ja ajo-olosuhteiden muutoksista, kuten lumisateesta, sumusta sekä edessä olevasta liukkaasta tai jäisestä tiestä. Ajovalojen liittäminen navigointijärjestelmään puolestaan mahdollistaisi edessä olevien mutkien näyttämisen tien pinnassa. Samoin ajoneuvon leveyden heijastaminen tienpintaan auttaisi kuljettajaa arvioimaan paremmin pysäköintiin tarvittavan tilan.

Ford on sitoutunut kehittämään ihmisten elämää helpottavia teknologioita. Pyrkimys tehdä pimeällä ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa on osa tähän liittyviä toimenpiteitä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi