Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kuljetusalan ammattiliitot valmistautuvat kylmään talveen

Kuljetusalan ammattiliittojen puheenjohtajat kokoontuivat käsittelemään ajankohtaista työmarkkinatilannetta maalla, merellä ja ilmassa. Kuljetusala on toipunut koronasta aiheutuneesta romahduksesta. Kuljetusyritysten matkustajamäärät sekä liikevaihdot ovat osin ylittäneet koronaa edeltävän tason. Kuljetusalalla on monin paikoin kysynnän kasvusta ja alan houkuttelevuuden heikkenemisestä johtuva työvoimapula.

Venäjän ylilentokielto on hidastanut lentoliikenteen elpymistä erityisesti Suomessa muun Euroopan palattua lähes pandemiaa edeltävälle tasolle. Ilmailualalla toimivat yritykset ovat jatkaneet koronan jälkeen liiketoiminnan voittojen parantamista hakemalla työehtojen leikkauksia. Toistuvilla säästökierroksilla ja toimintaympäristön muutoksiin vetoamalla pyritään siirtämään yritysten liiketoimintariskiä työntekijöille.

– Ilmailualan työntekijät Suomessa ovat kantaneet raskaan taakan pandemian ja Ukrainan sodan vaikutuksista. Irtisanomiset, lomautukset ja työehtojen leikkaukset ovat horjuttaneet työntekijöiden luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen, Suomen Lentäjäliiton puheenjohtaja Akseli Meskanen toteaa.

Työehtosopimusneuvotteluissa tarve liittojen yhteistyölle

Kuljetusalalla toimivat ammattiliitot AKT, RAU, IAU, JHL raideammattilaiset ja FAPA ovat aloittamassa työehtosopimusneuvotteluja. Merkittäväksi kohonnut inflaatio syö palkansaajien ostovoimaa ja palkankorotukset tulevat tarpeeseen. 

Palkansaajien vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta työnantajien keskuudessa palkansaajien ostovoiman heikentymistä ei nähdä perusteena palkankorotuksille. Työantajapuolen asenne korostaa tarvetta liittojen keskinäiselle yhteistyölle, jonka toimivuudesta on viime aikoina hyviä kokemuksia kunta- ja sotealalta.

– Työnantajien tulee siirtää inflaatiopaineet palveluiden ja tuotteiden hintoihin eikä käyttää inflaatiota perusteena työehtojen heikentämiseen, Norran liikennelentäjiä edustavan FAPA:n Sami Suontama painottaa.

Kuljetusalan ammattiliittojen yhteisessä tapaamisessa olivat edustettuina Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry, Rautatiealan unioni RAU ry, Raideammattilaiset JHL ry, Ilmailualan Unioni IAU ry, Finnairin liikennelentäjiä edustava Suomen Liikennelentäjäliitto ry (SLL), Suomen Lentäjäliitto ry (FPA), Norran liikennelentäjiä edustava FAPA ry ja Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY ry.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi