Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Maailman mukavimmat auton istuimet: Bentleyn Airline Seat Specification

Pidennetyn Bentley Bentayga EWB:n uusi Airline Seat Specification on kehittynein koskaan autossa käytetty istuin. Maailman ensimmäinen automaattinen ilmastontunnistusjärjestelmä ja edistynyt asennonsäätötekniikka mahdollistavat 22-portaisen istuinten asennonsäädön. Sen ansiosta Bentaygan matkustamo on ylellisin sitten Bentley Mulsannen.

Takapenkillä matkustavat voivat ensin valita haluamansa lämpötilan seitsemältä eri tasolta, minkä jälkeen automaatti-ilmastointi mittaa matkustajan lämpötilaa ja pinnan kosteutta 0,1°C:n tarkkuudella 25 millisekunnin välein. Tämän perusteella järjestelmä päättelee, tarvitaanko matkustajan optimaalisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi lämpöä, tuuletusta vai molempia samanaikaisesti.

Samaan aikaan asennonsäätöjärjestelmä tekee automaattisesti mikrosäätöjä matkustajan istuinasentoon ja painepisteisiin yhteistyössä kiropraktikon kanssa kehitetyn algoritmin avulla. Järjestelmä voi tehdä kolmen tunnin aikana 177 yksittäistä paineen muutosta kuudelle täysin itsenäiselle istuimen alueelle, mikä parantaa mukavuutta ja minimoi väsymystä automatkan aikana. Muutamalla istuimen pintojen muotoa hienovaraisesti ehkäistään kehon eri alueiden paineväsymystä, jolloin matkustajalla on aina mukava olla.

Bentayga EWB:n ostajista puolet valitsee Airline Seat -istuimet, jotka ovat istuinmukavuuden uusi vertailukohta ja tarjoavat mukavimman mahdollisimman kokemuksen etenkin poikkeuksellisen paljon matkustaville. 

Automaattinen ilmastointi

Airline Seat -istuimissa on maailman ensimmäinen istuinten pinta-anturijärjestelmä, joka on kehitetty mittaamaan jatkuvasti sekä kosketuspinnan lämpötilaa että kosteutta uskomattomalla tarkkuudella.

Matkustaja valitsee optimaalisen pintalämpötilatavoitteen seitsemästä vaihtoehdosta. Anturit mittaavat ja tuottavat reaaliaikaista dataa määrittääkseen, mitä istuinlämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtotasoja tarvitaan parhaan mukavuuslämpötilan saavuttamiseksi. Alkuvaiheessa istuinlämmitys- ja tuuletusjärjestelmät pyrkivät saavuttamaan halutun lämpötilan mahdollisimman nopeasti.

Tämän jälkeen järjestelmä ylläpitää optimaalista lämpömukavuutta koko matkan ajan tekemällä istuimen lämpöjärjestelmään jatkuvia mikrosäätöjä. Kokeissa olemme todenneet, että ihminen voi havaita 1–2 asteen suuruiset lämpötilan muutokset. Järjestelmä tarkkailee lämpötilaa kuitenkin merkittävästi tätä tarkemmalla tasolla, joten lämpötilaa ehditään säätää ennen kuin matkustaja itse huomaa sen tarpeelliseksi. Ajantasaisen datan hyödyntäminen mahdollistaa älykkään ja autonomisen kokemuksen, eikä säätöjä enää tarvitse tehdä lainkaan käsin mukavuuden ylläpitämiseksi.

Auto Climate -järjestelmässä on seitsemän asetusvaihtoehtoa (neutraali plus kuusi muuta), minkä lisäksi muutokset voidaan kohdentaa erikseen selkänojan ja istuintyynyn alueelle. Asetukset eivät ole lineaarisia, vaan vaihtoehdot perustuvat laajoihin matkustajien kanssa tehtyihin testeihin sekä alan johtaviin tutkimuksiin. Kliinisten tietojen perusteella tutkimuksissa havaittiin seuraavaa:

  • 75–80 prosenttia ihmisistä käyttää jatkuvasti asentoa ’0’ eli neutraalia asetuspistettä ilman ylimääräisiä säätöjä. Optimaaliset asetukset on määritelty testeissä, jotka vastaavat erilaisten matkustajien kokemusta erilaisissa ilmasto-olosuhteissa. 
  • 15–20 prosenttia käyttää +1- tai -1-asetusarvoja (henkilökohtaiset asetukset), eikä heidän tarvitse säätää järjestelmää jälkikäteen pyrkiäkseen hieman lämpimämpään tai viileämpään tavoitelämpötilaan.
  • Noin 5 prosenttia matkustajista valitsee tiettyinä päivinä keskipitkälle ajalle todennäköisesti vaihtoehdon +2 tai -2, mikä lisää tai laskee tavoitelämpötilaa hieman enemmän. Esimerkiksi +2:ta voidaan käyttää, jos selkäkipujen vuoksi erityinen lämmitys on tarpeen, -2 valitaan esimerkiksi silloin, kun matkustaja voi huonosti ja haluaa tavallista viileämmän tilan.
  • +3 ja -3 on siirtävät tavoitelämpötilaa edelleen keskimääräisestä. Testeissä havaittiin, että näitä vaihtoehtoja käytettiin vain äärimmäisissä ilmasto-oloissa tai jos matkustaja kärsi sairaudesta, sairauksissa, joissa suurempi poikkeama tyypillisestä optimaalisesta tavoitelämpötilasta on hyödyksi. 

Automaattinen ilmastointijärjestelmä tavanomaisten istuinten lämmönsäätötekniikoiden lisäksi aivan uutta istuintuuletinta, joka pystyy siirtämään aiempiin järjestelmiin verrattuna noin 80 prosenttia enemmän ilmaa. Silti sen käyttämiseen tarvitaan vähemmän energiaa kuin aiemmissa istuinten ilmastointijärjestelmissä: Auto Climate -tilassa koko järjestelmän kokonaisvirrankulutus on noin 40 prosenttia pienempi verrattuna matkustajien itse tekemiin manuaalisiin säätöihin.

Istuinten asennonsäätöjärjestelmät

Autoissa on jo aiemmin käytetty erilaisia väsymystä ehkäiseviä järjestelmiä, kuten hierovia istuimia. Bentleyn Postural Adjustment -järjestelmä on tällä saralla uusi askel, joka mahdollistaa ennakoivan väsymyksen ehkäisemisen. Pehmeiden pneumaattisten aktivointivyöhykkeiden avulla voidaan säätää hienovaraisesti kehon ja istuimen välistä kosketuspainetta. Kolmiulotteisen liikkeen ansiosta toiminto on selvästi tehokkaampi verrattuna perinteisiin säädettävien istuinten kaksiulotteisiin liikkeisiin. Istuinten liikkeitä ohjataan monimutkaisilla algoritmeillä, joita on kehitetty yhdessä kiropraktikkojen kanssa, jotka hoitavat pitkät automatkat epämukaviksi kokevia asiakkaita. 

Bentleyn pneumaattinen asennonsäätöjärjestelmä on kehitetty yhdessä Comfort Motion Globalin (CMG) asiantuntijoiden kanssa. CMG on työskennellyt väsymyksen ehkäisyn alalla useiden vuosien ajan ja tehnyt lääketieteellisiä tutkimuksia, joissa on havaittu pienten ja jatkuvien asennon muutosten hyödyt mukavuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

Istuinpintojen hienovaraisten muutosten avulla voidaan keventää kuormitusta paineen alaisena olleisiin kehon osiin ja kohdentaa painetta muille alueille. Tämä antaa keholle mahdollisuuden paikalliseen, luonnolliseen palautumiseen. Asennon muutokset aikaan saavat pieniä muutoksia selän ja raajojen asennoissa ja voivat kohentaa verenkiertoa. Erityisesti alaselän ja alaraajojen mukavuutta parantamalla matkustajat voivat pysyä valppaampina ja keskittyneinä paljon pidempään.

Airline Seats -istuinten optimoidut kosketusprofiilit sekä monitahoinen välirakenne on viritetty toimimaan täydellisessä harmoniassa auton alustan kanssa. Näin mukavuus on jatkuvasti parhaalla tasolla eikä tien tärinä vaikuta matkustajiin.

Säädettävät profiilit mukautuvat eri matkustajien erilaiseen ruumiinrakenteeseen. Säädettävien jalkatukien ansiosta istuma-asennon voi säätää yksilölliseksi ja pitkilläkin matkoilla mukavaksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kehon painon aktiivinen, dynaaminen tukeminen lievittää rasitusta, joka voi stressiä ja heikentää keskittymiskykyä. Luonnollisen tuetun asennon on osoitettu lievittävän myös lihasjännityksestä aiheutuvaa stressiä.

Bentley Airline Seat Specification tuo uusia mahdollisuuksia myös istuinosan ja selkänojan säätöihin, sähköiseen niskatuen säätöön sekä etumatkustajan istuimen selkänojasta esille avautuvaan jalkatukeen. Matkustajan puolella takana istuva voi ottaa käyttöön myös ”VIP-tilan”, jolloin etuistuin siirtyy automaattisesti eteenpäin.

Huipputeknologiaa käsityötaidon taustalla

Automaattisen ilmastointi- ja asennonsäätöjärjestelmien lisäksi Airline Seat -istuinten käsin tehtyjen nahkapintojen alle kätkeytyy uskomaton valikoima teknologiaa. 12 äänettömän sähkömoottorin ansiosta istuinta voi säätää 22 eri tavalla, jotta se mukautuisi vartalon muodon mukaan joko lepoon tai työskentelyyn sopivaksi. Moottoreita yhdistää kolme älykästä pneumaattisten venttiilien elektronista ohjausyksikköä. Moottoreiden ja venttiilien yhdistelmää valvoo erityinen Master Seat Motion & Wellbeing ECU -keskusyksikkö.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi