Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sähköautojen hankintakannuste on vähävaraisen autoilijan paras kaveri – silti hallitus aikoo ajaa kannusteen alas etuajassa

Täyssähköisten henkilöautojen hankintakannustetta voi hakea ensi maaliskuun loppuun asti, mutta suositun tuen määrärahaa ei riitä kevääseen asti. Hallituksen hankintatukien jatkoa koskevassa esitysluonnoksessa sähkökäyttöisten henkilöautojen 2 000 euron hankintakannusteelle ei ole suunnitteilla jatkokautta ja tuki on päättymässä määrärahojen loppumiseen etuajassa – käytännössä jo syksyn aikana. Suuruudeltaan 2 000 euron tukea myönnetään yksityishenkilölle maksimissaan 50 000 euroa maksavaan uuteen sähköautoon.

Autoala oudoksuu hallituksen aietta ajaa alas täyssähköautojen hankintakannuste etuajassa 

Syynä muutokseen on se, että Suomi on saamassa EU:n elpymisvälineestä vähemmän tuloja, kuin aiemmin odotettiin. Autoala oudoksuu henkilöautojen hankintatuen alasajoa.  

Nyt on kysymys siitä, mille kasvu-uralle liikenteen sähköistyminen asettuu. Mikäli sähköistyminen ei etene nykyistä kasvukäyrää selvästi rivakammin, on Suomen täytettävä päästötavoitteensa korottamalla entisestään biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta. Tämän tien päässä häämöttävät valtavat polttoaineiden hintojen nousut. Tämä olisi raskas isku niin kotitalouksille kuin kuljetuksia tarvitsevalle elinkeinoelämällekin”, sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.  

Henkilöautojen hankintatuelle on edelleen suuri tarve, sillä hintaero keskimääräisen Suomessa myydyn polttomoottorikäyttöisen auton ja täyssähköauton välillä on vielä noin 20 000 euroa. Käyttövoimamurroksen alkuvuosiin suunnatun hankintatuen vaikutus sähköautojen määrään kannassa on merkittävä, kuten Norjan ja Ruotsin autokannan kehitys osoittaa. Hankintatuen jatkaminen on sähköistymisen nopeuttamiseksi siten perusteltua. 

Voidaankin sanoa, että merkittävän suuruinen sähköautojen hankintakannustin on vähävaraisen polttomoottoriautoilijan paras kaveri, sillä nopeampi sähköistyminen vähentää painetta jakeluvelvoitteesta ja siten ehkäisee hallitsematonta polttoaineen hinnan kohoamista”, Kallio jatkaa.  

Liikennesektorin vihreän siirtymän ja Venäjän öljyriippuvuudesta irtautumisen kannalta hankintatukimäärärahojen ja latausinfran kehittämiseen varattujen määrärahojen leikkaaminen on lyhytnäköistä. Fossiilittoman liikenteen tiekartan periaatepäätösten toteuttaminen ei saa riippua yksinomaan elpymisvälineen mahdollistamasta rahoituksesta. Autoala muistuttaa, että juuri henkilöautokannan sähköistyminen on avainasemassa vuoden 2030 päästötavoitteiden saavuttamisessa. 

Valtioneuvosto ei ole esittänyt määrärahaa henkilöautojen hankintatuen jatkamiselle, vaikka hankintatuki on yksi fossiilittoman liikenteen tiekartan avaintoimenpiteistä”, muistuttaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.  

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuelle luvassa jatkoa 

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki on hallituksen julkaiseman lakiluonnoksen mukaisesti jatkumassa siten, että tukea voisi hakea 31.12.2024 asti. Nykyisen lain mukaisesti hakuaika päättyy pakettiautoilla 31.12.2022 ja kuorma-autoilla 31.3.2023, joten esitys tuo kaivatun jatkokauden paketti- ja kuorma-autojen hankintatuelle.

Mitä hankintatuella tarkoitetaan?

Täyssähköisen henkilöauton 2 000 euron suuruista hankintatukea myönnetään yksityishenkilöille, jotka ostavat tai liisaavat vähintään kolmeksi vuodeksi uuden täyssähköhenkilöauton. Tuen edellytyksenä on, että auton kokonaishinta on enimmillään 50 000 euroa.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen 2 000–6 000 euron hankintatukea voivat hakea myös yritykset. Hankintatukea saa myös sähkö- tai kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan.

Hankintatukia haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Henkilöautojen hankintatuen tukihakemus suositellaan tehtäväksi heti, kun auto on tilattu, koska määrärahaa on jäljellä niukasti. Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuesta on jätettävä hakemus ennen auton tilaamista.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi