Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Suomen infra-alan arvostetuin palkinto myönnettiin Ihku-allianssille

Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmä ja -palveluallianssille eli Ihku-allianssille myönnettiin tämän vuoden Maarakennuspäivillä torstaina 13.10.2022 maarakennusalan tunnustuspalkinto ”Tömppä”.

Maanrakennusalan neuvottelukunta MANK ry:n vuosittain jaettavan tunnustuksen saa alalla merkittävästi vaikuttanut projekti, hanke, tutkimus tai yritys. Tänä vuonna kiertopalkinto luovutettiin Ihku-allianssille vuolain perusteluin. Perusteluissa korostettiin, että Ihku-allianssi tuottaa tärkeää järjestelmää ja palvelua, joka lisää infra-alan kustannustietoisuutta etenkin tilaajille, muuan muassa. kustannusarvioiden ja kustannusohjauksen parantamiseksi. Lisäksi allianssimallilla on saatu lisättyä yhteistyötä infra-alan tilaajien sekä palveluntuottajien välillä. 

“Kyllähän tämä oli melkoinen yllätys, ei tällainen ole käynyt pienessä mielessäkään. Tömppä on kuin Suomen infra-alan Nobel, upeampaa tunnustusta ei täällä voi saada eli  kyllä tämä vetää nöyräksi ja kiitolliseksi. Olen varma, että joka ainoa ihkulainen tuntee ansaittua ylpeyttä huomionosoituksesta ja haluaa antaa kaikkensa jatkossakin.” kommentoi Ihkun tuoteomistaja sekä asiakastestaus- ja konsulttiryhmän yhteyshenkilö Ari Huomo

Palkinnon luovutti Mank ry:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Nygård.

”Ihku tuottaa hyvää ja luotettavaa tietoa hankkeen eri vaiheissa, ja järjestelmän avoimuus mahdollistaa aikaisempaa paremman kustannusarvioiden tarkentamisen. Järjestelmän myötä kustannusarviot pysyvät koossa eri suunnitteluvaiheiden välillä, eikä turhia katkoksia tiedonvälitykseen muodostu”, kiittelee Nygård.

Järjestelmällistä työtä vuodesta 2018

Syksyllä 2018 käynnistetty Ihku-allianssi ja 2021 käyttöönotettu Ihku-laskentapalvelu on jo nyt saavuttanut jalansijaa alalla. Tällä hetkellä laskentapalvelussa on viikoittaisia käyttäjiä noin 300 ja tuotantohankkeita lähes 1000. 

Allianssimallilla on saatu hyödynnettyä kaikkien eri osapuolien vahvuuksia ja laskentapalvelun kehittäminen yhteistyössä on tuottanut toivottuja tuloksia. Allianssin palveluntuottajia ovat Arkance Systems Finland Oy, Mittaviiva Oy, Ramboll Finland Oy ja Solita Oy. Tilaajakonsortioon kuuluvat Väylävirasto, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Jyväskylä. Lisäksi keskusteluja käydään urakoitsijoiden ja muiden toimijoiden kanssa säännöllisesti.

Ihkussa myös kehitetään tutkimuksellisesti infra-alan kustannuslaskentaa esimerkiksi tähän mennessä tehtyjen 14 alan opinnäytetyön kautta.

Hankeosalaskenta lanseerataan palveluun 10.11.2022

Ihkun kehitystyössä seuraava merkittävä askel on hankeosalaskennan lanseeraaminen tulevassa Ihku-infossa torstaina 10.11.2022 Väyläviraston tiloissa Pasilassa sekä etänä. Tähän mennessä Ihku-laskentapalvelussa on ollut käytössä rakennusosakirjasto. Hankeosalaskentaa on kehitetty pian kaksi vuotta ja sen ensimmäinen tuotantoversio on saatavilla loppuvuodesta 2022. Kerromme infossa lisää hankeosalaskennan kehittämisestä ja käyttöönotosta allianssin tilaajaorganisaatioissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi