Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tiesitkö, että loisteputkilamput ja tietyt halogeenilamput poistuvat markkinoilta 2023?

Laajasti käytetyt T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta EU-alueella 24.8.2023 alkaen. Muut loisteputkityypit häviävät markkinoilta jo aiemmin kevään 2023 aikana, joten valaisinmateriaalien saatavuusongelmat ovat keväällä todennäköisiä. ARE:n asiantuntija muistuttaa, että loisteputkien päivittäminen LED-valaisimiin on myös energiateko, joka maksaa itsensä takaisin.

Loisteputkivalot sekä pinnikantaiset halogeenilamput G4, GY6.35, G9 poistuvat myynnistä 1.9.2023 mennessä. Kuva: Adam Kring / Unsplash

Loisteputkien myynnin päättymisen syynä on niiden sisältämä voimakas ympäristömyrkky elohopea. Lisäksi korvaava LED-tekniikka on merkittävästi energiatehokkaampaa.

”Valaisinuudistuksiin kannattaa ryhtyä pian, sillä energiaa säästävällä LED-tekniikalla on merkitystä talven energiakriisistä selviytymisessä. Säästö on todella merkittävä, sillä oikein asennettuna LED-valaisin säästää 40–70 % energiaa”, ARE:n kehityspäällikkö Harri Launo kertoo.

Erikoisvalaisimiin ja erityisiin käyttötarkoituksiin käytettäviä loisteputkilamppuja jää vielä saataville muutaman vuoden ajaksi. Näitä käyttösovelluksia on esimerkiksi turvavalaisimissa sekä räjähdysvaarallisten tilojen valaisimissa.

”Ratkaisun valinnassa ja asennuksissa kannattaa hyödyntää talotekniikka-ammattilaisia. Ensisijaisesti valaisimet korvataan uusilla, jolloin LED-tekniikasta saadaan suurempi hyöty. Vanhoja valaisimia ei ole suunniteltu korvaaville LED-putkille”, Launo sanoo.

Mikäli valaisinrungot, lampunpitimet ja sähköiset kytkennät ovat hyväkuntoisia, on LED-vaihtoehtoja tarjolla useimpiin loisteputkivalaisimiin, mutta niiden sopivuuden kanssa on oltava tarkkana. Ammattilainen tarkastaa valaisimen yhteensopivuuden korvaavan valonlähteen kanssa aina ennen lamppujen tilaamista.

”Korvaavaa LED-putkea käytettäessä on aina varmistettava asennuksen turvallisuus, ja onko valaisimen tyyppihyväksyntä enää muutoksen jälkeen voimassa. Lisäksi on hyvä huomioida, ettei tehdä yhtenäiselle valaistusalueelle sekavalaistusta, jossa osa on LED-lamppuja ja osa loisteputkia”, Launo muistuttaa.

Euroopan unionin säätämä RoHS-direktiivi rajoittaa haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. RoHS-direktiivin mukaisesti valonlähteet poistuvat myynnistä seuraavasti:

– rengasmuotoiset loisteputkilamput (T5, T9): 25.2.2023
– pienoisloistelamput (CFLni): 25.2.2023
– loisteputkilamput (T5, T8): 25.8.2023

Lisäksi Ekosuunnitteludirektiivi SLR:n säädösten mukaisesti pinnikantaiset halogeenilamput (G4, GY6.35, G9) poistuvat myynnistä 1.9.2023.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi