Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

BWS Suomen maajohtaja: Huolinta-alan toimintakykyä ei saa rapauttaa

Blue Water Shipping Suomi osa kansainvälistä BWS:n kuljetus- ja logistiikkakonsernia. Suomen yksikön tukena on globaali toimintaverkosto, jonka avulla se kykenee palvelemaan Suomen ulkomaankauppaa tehokkaasti ja räätälöidysti. BWS:n Suomen maajohtaja Erkki Valtonen korostaa, että ulkomaankaupan viennin ja tuonnin toimivuus on Suomen kansantalouden kestävyyden kannalta elintärkeää.

Kuva: Blue Water Shipping Suomi

− Esimerkiksi jokaisen huolinta-alan yrityksen agendalla oleva vihreä siirtymä ei saisi iskeä verotuksen tai tuotantotekijöiden kustannusnousun kautta liikaa ulkomaankauppamme toimintakykyyn.

Ala ristipaineessa

Huolinta-ala on jo ottanut omat iskunsa niin koronapandemiasta kuin Venäjän hyökkäyssodan seurauksista. Omat haasteensa ovat tuoneet korkean inflaation aiheuttama kustannusten nousu sekä jatkuvasti kiristyvät ympäristövaatimukset.

− Meillä vihreää siirtymää edistetään muun muassa optimoimalla kuljetukset niin, ettei tyhjiä kuormia siirrellä eikä turhia ajoja ajella. Seurantaa tehdään aktiivisesti ja asiakkaille on tarjolla muun muassa CO2-raportteja. Kustannus- ja ympäristötehokkaan tuotannon suunnittelun ja toteutuksen edellytyksenä on kattava kansainvälinen yhteistoimintaverkostomme ja yhteistyömme paikallisten partnereidemme kanssa.

BWS edellyttää kumppaneiltaan vähäpäästöistä kuljetuskalustoa. Kuljetuksissa suositaan mahdollisuuksien mukaan vähäpäästöisimpiä kuljetusmuotoja. Myös digiteknologialla tuetaan vihreää siirtymää.

Harkittuja päätöksiä

Koska huolinta-ala on elintärkeä Suomen kansantaloudelle sekä kotimaiselle teollisuudelle ja tuotantotoiminnalle, Valtonen sanoo, ettei sen toimintaedellytyksiä saisi rapauttaa lyhytnäköisillä päätöksillä. Esimerkiksi ympäristötehokkuutta ei pitäisi hänen mielestään lähteä nostamaan pelkästään kustannuksia nostamalla. Valtonen muistuttaa, että Suomi sijaitsee päämarkkinoiden reuna-alueilla, mikä pidentää kuljetusketjuja ja nostaa kustannuksia. Verrattuna esimeriksi Belgiaan, Hollantiin ja Saksaan, Suomessa kuljetus- ja logistiikkakustannukset ovat selvästi korkeampia.

− Onneksi alamme ja sen toimitusketjut ovat yleensä kyenneet sopeutumaan ketterästi toimintaympäristön muutoksiin. Valtonen korostaa, että huolinta- alan varmistama tavaroiden tehokas liikkuminen edistää suomalaisten vientituotteiden yleistä kilpailukykyä.

− Se auttaa yrityksiä tavoittamaan maailmanmarkkinat, laajentamaan asiakaskuntaansa ja edistämään talouskasvuaan.

Volyymit heilahtelevat

Suomen ulkomaankaupasta suurin osa käydään Euroopan sisäisenä. Lisäksi USA ja Kiina ovat merkittäviä kauppakumppaneita.

− Olemme hyvin riippuvaisia viennistä, sillä meillä on pienet sisämarkkinat. Toisaalta täällä toimivat yritykset tarvitsevat sujuvia sekä kustannustehokkaista vienti- ja tuontiyhteyksistä

Maailmanpoliittinen ja globaalin kaupan tilanne on tällä hetkellä melko epävakaa. Tämä vaikuttaa myös Suomen ulkomaankaupan volyymeihin.

− Vientimme painottuu nyt pitkälti investointihyödykkeisiin ja tuontimme elintarvikkeita lukuun ottamatta kulutustuotteisiin.

Valtonen arvioi, etteivät ulkomaankaupan volyymit ole nyt balanssissa.

− Suomen viennin volyymi on ollut jo jonkin aikaa laskussa, mikä on kyllä huolta aiheuttava seikka.

Valtonen sanoo, että Suomella on myös logistisesti omia erityishaasteitaan, sillä maamme on harvaanasuttu ja maantieteellisesti pitkä.

− Tuotantotoimintaa on muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Eri puolilla maata toimiville yrityksille pitäisi pystyä varmistamaan niiden tarvitsemien hyvien toimintaedellytysten lisäksi toimivat kuljetus- ja logistiikkapalvelut. Myös tämä olisi päättäjien hyvä tiedostaa.

− Suomen pyrkiessä lisäämään ulkomaankauppaansa ja laajentamaan markkina-aluettaan, vahva ja hyvin toimiva kuljetusala on entistä tärkeämpää. Se mahdollistaa yrityksille, erityisesti pienemmille, osallistumisen kansainväliseen kauppaan tarjoamalla luotettavan logistista verkoston ja tuen.

BWS:llä on pallo hallussa

Yhtiö hoitaa kattavasti ja luotettavasti kaikki kuljetus- ja logistiikkapalvelut maailman joka kolkkaan. Sen toimintaa ohjaa asiakaslähtöinen ja ratkaisukeskeinen lähestymistapa.

− Haemme asiakkaillemme juuri heille parhaat toimintamallit sekä ratkaisut ja järjestämme kaikki palvelut asiakkaan vaihtuvien tarpeiden mukaisesti, maajohtaja Erkki Valtonen kiteyttää.

BWS-konserni kuuluu alan keskisuuriin toimijoihin maailmassa. Uusiutuvaan energiaan liittyvissä projektipalveluissa se on kuitenkin kokoaan selvästi suurempi. Palvelurepertuaariin kuuluvat kansainväliset meri-, maantie-, rautatie- ja lentokuljetukset sekä useita erikoiskuljetuspalveluita.

Palvelukokonaisuuteen kuuluvat lisäksi kaikki ulkomaankuljetuksiin liittyvät huolintapalvelut, kuten tuontitullaukset ja vientiselvitykset. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen myös helpon MyBWS-varausjärjestelmän. Innovatiivinen varausjärjestelmä tuo nopeutta ja tehoa kuljetustilauksiin. Järjestelmän avulla kaikki asiakkaan tarpeet ja toimitusketjun vaiheet niputetaan yhteen työprosessiin. Järjestelmä ei vaadi asennusta ja sen käyttöönotto on helppoa.

Teksti: Merja Maansalo

Tietoa BWS-yhtiöstä

  • Yhtiö aloitti toimintansa Tanskassa vuonna 1972.
  • Suomessa BWS on toiminut vuodesta 2008.
  • Koko kansainvälisessä organisaatiossa työskentelee yli 2 000 henkilöä.
  • Suomen yksikössä asiakkaita palvelee noin 30 ammattilaista.
  • Konsernilla on 70 toimipaikkaa kaikilla päämarkkina-alueilla.
  • Konsernin liikevaihto oli vuonna 2022 noin 1,2 miljardia euroa.
  • Lisäinfo: www.bws.net

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 4 / 2023, sivut 24-27

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi