Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Gasum avaa innovatiivisen vihreän energian aseman Osloon yhteistyössä sähköajoneuvojen latausoperaattori Merin kanssa

Gasum avaa täysin uudenlaisen vihreän energian aseman Osloon. Gasumin kumppanuus sähköajoneuvojen latausinfrastruktuurin ja -palvelujen tarjoajan Merin kanssa mahdollistaa kahdeksan latauspisteen tarjoamisen asemalla paineistetun biokaasun lisäksi.

Pohjoismainen energiayhtiö Gasum avaa täysin uuden ja innovatiivisen vihreän energian aseman Oslon Oluf Onsums Vei ‑kadulle. Paineistettua biokaasua myyvä asema on merkittävän yhteistyön tulos sähköajoneuvojen latausoperaattori Merin kanssa. Mer tuo asemalle kahdeksan latauspistettä henkilöautoille. 

“Mer oli varhaisessa vaiheessa mukana koko Norjan kattavan latausverkoston rakentamisessa ja oli tietysti ilahtunut, kun sai toimittaa latauspisteet Ryenin vihreän energian asemalle. Tämä on mielenkiintoinen kumppanuuskonsepti, joka sopii täydellisesti strategiaamme ja visioomme, joiden mukaisesti teemme ympäristöystävällisestä matkustamisesta helppoa kaikille”, sanoo Merin latauspisteistä vastaava johtaja Malene Brøvig.

Biokaasun tarjonta Oslossa lisääntyy

Vaikka Oslossa on jo hyvä infrastruktuuri paineistetun biokaasun tankkaamiseen, biokaasua ei ole ollut tähän asti saatavilla E6-tien varrella Oslon eteläpuolella. Aseman avaaminen tarkoittaa, että nyt biokaasua voi käyttää polttoaineena paikallisessa jakelussa ja ajaa tietullien kautta maksutta.

”Aseman ovat mahdollistaneet Oslon kaupunki ja sen ilmastoasioista vastaava virasto, jotka järjestivät kilpailutuksen valitakseen perustajan useita vihreitä teknologioita tarjoavalle vihreän energian asemalle. Gasumin tarjous voitti ja kutsui Merin mukaan asemahankkeeseen latauspisteiden toimittajaksi. Useiden energiamuotojen rinnakkaiselo on Norjan infrastruktuurirakentamisen uusi normaali. Näin voimme tarjota enemmän palveluita vähemmällä tilantarpeella, ja tilan jakaminen tuo myös synergiaetuja”, sanoo Gasumin myyntipäällikkö Jogeir Munkeby.

Uusia asiakkaita ja investointitukea Enovalta

Yksi uuden aseman käytöstä kiinnostuneista asiakkaista on PostNord, joka haki tukea jakeluautojensa investointikulujen kattamiseen Enovalta. Enova on uusiutuvaan energiaan siirtymistä edistävä ja rahoittava Norjan valtionyhtiö. Tämä innoitti Gasumin hakemaan Enovalta investointitukea myös uudelle tankkausasemalle. Jakeluautojen lisäksi aseman käyttäjiksi odotetaan ainakin rakennusteollisuuden ajoneuvoja sekä tilatakseja.

”Gasum on tehnyt pitkään töitä perustaakseen tankkausaseman Ryeniin, ja olemmekin tyytyväisiä nyt, kun asema on toiminnassa. Asemalla voi tankata paineistettua biokaasua, joten se on osaltaan vähentämässä aseman asiakkaiden kasvihuonekaasupäästöjä Oslon alueella. Asema on päätieverkoston kannalta keskeisellä paikalla ja voi näin palvella myös muualta maasta tulevia asiakkaita, kun he kulkevat Oslon alueella”, selittää Jogeir.

Biokaasun hyödyt yhteiskunnalle

Uusi tankkausasema on osa Gasumin jatkuvasti kasvavaa tankkausasemien verkostoa. Gasum avasi hiljattain tankkausaseman myös Norjan Ålesundiin.  Tämä osoittaa, että yritys on sitoutunut laajentamaan ja vahvistamaan Norjan vihreää infrastruktuuria. Suunnitelmissa on avata useita uusia asemia kuluvan vuoden loppupuolella sekä muutaman vuoden kuluessa.

Gasum on havainnut, että norjalaiset logistiikkayritykset ovat yhä kiinnostuneempia biokaasusta, ja biokaasun tankkausasemien määrän lisääminen antaakin yritykselle hyvät edellytykset vastata tähän kasvavaan kysyntään.

Norjan tavoitteena on päästöjen vähentäminen vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Biokaasun käyttö vähentää polttoaineen elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia fossiilisen polttoaineen käyttöön verrattuna. Tämän lisäksi biokaasun käyttö voi parantaa paikallista ilmanlaatua vähentämällä merkittävästi typen oksidien päästöjä perinteisiin polttoaineisiin verrattuna.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi