Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Suomen suurimpiin lukeutuva Rajamäenkylän tuulivoimahanke etenee rakentamisen valmisteluun

Uusiutuvan energian yhtiö OX2:n Rajamäenkylän tuulivoimahanke siirtyy realisaatiovaiheeseen. Kehityksessä kymmenen vuotta olleen hankkeen osayleiskaava ja rakennusluvat ovat saaneet lainvoiman. Isojoen ja Karijoen kuntien alueella sijaitsevan Rajamäenkylän rakentamistöiden arvioidaan käynnistyvän vuoden sisällä.

Kuvassa OX2:n rakentama ja hallinnoima Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa. Kuva: OX2/ Petteri Löppönen

Rajamäenkylä käsittää yhteensä 54 tuulivoimalaa, ja se lukeutuu Suomen suurimpiin tuulivoimahankkeisiin. Hallinto-oikeuden nyt vahvistama lainvoimaisuus mahdollistaa hankkeen etenemisen kohti rakentamista.

”Olemme erittäin iloisia, että pääsemme etenemään hankkeessa. Isojoen ja Karijoen kuntien sekä kuntalaisten myönteisellä suhtautumisella on ollut merkittävä rooli hankkeen kehittämisessä. Projekti on vaatinut kärsivällisyyttä kaikilta sidosryhmiltä, joten tuntuu hienolta päästä viemään hanketta vauhdilla kohti rakennusvaihetta”, kertoo OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

OX2:n tavoitteena on, että tuulipuiston rakennustyöt päästään aloittamaan tämän tai viimeistään ensi vuoden aikana. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuonna 2026.

”Kuluvan vuoden aikana valmistaudumme tuulipuiston toteuttamisen investointipäätökseen, ja jatkamme nyt hankkeen yksityiskohtaisempaa suunnittelua sekä kilpailutamme toteutukseen liittyvät urakat”, Loikkanen sanoo.

Rajamäenkylän tuulipuiston voimaloista 42 sijoittuu Isojoen ja 12 Karijoen alueelle. Jokaisesta voimalasta kertyy alkuvaiheessa kiinteistöveroa kunnille arviolta yli 30 000 euroa. Isojoelle tämä tarkoittaa enimmillään noin 1,4 miljoonaa euroa vuodessa, ja Karijoelle noin 400 000 euroa vuodessa. Lisäksi hankkeen kokonaisinvestoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia tuulipuiston rakentamisen ja toiminnan aikana.

Tuulipuisto liitetään kantaverkkoon 400 kilovoltin voimajohdolla Fingridin uuden Honkajoen sähköaseman kautta. Voimajohtohankkeen lunastuslupaa odotetaan valtioneuvostolta alkuvuoden 2023 aikana.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi