Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Turku ensimmäisenä maailmassa – Kirjastokortilla sähköauto lainaksi

Turun kaupunginkirjasto käynnistää yhdessä Toyota Auto Finlandin kanssa toukokuussa uudenlaisen kokeilun, jonka aikana kirjastokortilla voi lainata sähköauton omaan käyttöönsä. Kokeilun tavoitteena on tarjota lähipäästöttömiä liikkumismuotoja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Kolmen viikon kokeilun aikana 8.5.–28.5. sähköauton voi lainata itselleen Turun kaupunginkirjastosta tavanomaisen lainauskäytännön kautta.

Lainattava auto on täyssähköinen Toyota bZ4X -malli

Maailman ensimmäinen kirjastosta lainattava sähköauto

Kirjastot toivat aikoinaan internetin kaikkien ulottuville, ja nykyään kirjastojen tehtäviin kuuluu myös kansalaisten teknologiatietämyksen kasvattaminen.

– Teknologinen tasa-arvo on meille tärkeä arvo. Haluamme jakaa tietoa uudenlaisista vaihtoehdoista ja innovaatioista sekä mahdollistaa erilaisia tapahtumia, kertoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta.

Turun kaupunginkirjastossa on toteutettu viime vuosina monenlaisia kokeiluja, joten sähköauton lisääminen lainausjärjestelmään sopi hyvin siihen jatkumoon. Turun kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä ja liikenteellä on merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa.

– Otimme käyttöön sähköisen kirjastoauton ensimmäisenä Suomessa. Nyt tarjoamme sähköauton lainaamismahdollisuuden kirjastosta tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Turkulaisille on kunnia-asia olla tekemässä asioita ensimmäisten joukossa, Pilppula sanoo.

Kokeilun keskiössä ovat kirjastotoiminnan ydinteemat – kierto- ja jakamistalous. Kirjaston tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa erilaisia palveluja mahdollisimman kestävästi ja mahdollisimman tasa-arvoisesti.

Lainattava sähköauto Toyotalta

Kokeilun sähköautokumppanina toimii Toyota. Yhteistyön taustalla ovat yhtenäiset näkemykset, arvot ja tahtotila synnyttää uudenlaisia mahdollisuuksia. Toyotalla on pitkä historia vähäpäästöisten teknologioiden kehittäjänä, ja lainattava auto on täyssähköinen Toyota bZ4X -malli.

Kokeilun sähköautokumppanina toimii Toyota. Yhteistyön taustalla ovat yhtenäiset näkemykset, arvot ja tahtotila synnyttää uudenlaisia mahdollisuuksia.

– Olemme innoissamme yhteistyöstä, jonka seurauksena on syntynyt uudenlainen tapa helpottaa ihmisten elämää. On aina ilo havaita, kuinka periaatteessa hyvinkin erilaiset toimijat voivat jakaa samanlaisen arvopohjan, sanoo johtaja Mikko Kekäläinen Toyota Auto Finlandilta.

– Emme halua elää maailmassa, jossa edistyksellinen teknologia on vain harvojen saavutettavissa. Vapaa liikkuvuus on ydinarvomme, ja nykypäivän käyttövoimakeskustelussa haluamme tarjota erilaisia vaihtoehtoja yhteisen tavoitteemme mahdollistamiseksi kaikille, Kekäläinen jatkaa.

Tulevaisuuden liikkumismuodot puhuttavat myös keskustelutilaiduusessa

Tulevaisuuden liikkumismuodot ja liikenteen sähköistyminen ovat ajankohtaisia puheenaiheita. Moni miettii, miten valita entistäkin vähäpäästöisempiä ratkaisuja ja mitkä niistä soveltuvat itselle parhaiten.

Kokeilun alkamisviikolla keskiviikkona 10.5. kello 17.30–19.30 järjestetään Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) kaikille avoin keskustelutilaisuus, jossa pohditaan liikkumisen ja kestävän kaupunkisuunnittelun suuntaviivoja nyt ja tulevaisuudessa. Keskustelua johtaa kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula. Muita panelisteja ovat:

  • Stella Aaltonen, Turun kaupunki, liikkumisen ja liikenteen hankepäällikkö
  • Hanna Kalenoja, Autoalan tiedotuskeskus, liikenteen erityisasiantuntija
  • Katariina Kiviluoto, Turun AMK, kestävän kehityksen erityisasiantuntija
  • Pekka Karvinen, Toyota Auto Finland Oy, tiedotuspäällikkö

Sähköauton voi lainata Turun kaupunginkirjaston Varaamon kautta 8.5.–28.5. välisenä aikana. Tarkemmat lainausehdot ja ohjeet löytyvät varaamon sivuilta varaamo.fi/sahkoautokirjastosta.

www.turku.fi/sähköautokirjastosta

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi