Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Maailman parhaat käpylehmät on valittu

Käpylehmien järjestyksessään toiset MM-kisat järjestettiin Koivuniemen Herran Farmin Messunavetassa lauantaina 8.6.2024. Edeltävistä kisoista ehti vierähtää aikaa jo kolmetoista vuotta.

Lasten sarjan voittaja oli 7-vuotias kiinalainen Justin. Perhesarjan voittolehmä syntyi suomalaiselta Rinnekodilta. Kutsuvierassarjan voitto meni SPR:n Porin vastaanottokeskuksen joukkueelle.

Kisojen kolmessa sarjassa kilpaili yli 40 osallistujaa niin Suomesta kuin myös Kiinasta, Ukrainasta, Nigeriasta sekä Azerbaijanista. Kilpailussa nähtiin niin perinteisiä käpylehmiä kuin myös avaruuteen lentämisestä haaveilevia käpylehmiä.

Tuomariston päätöspuheenvuorossa kirjailija-kuvittaja Sami Toivonen sanoi, että jurystä oli suorastaan häkellyttävää nähdä, miten pienessä ajassa kilpailijat ehtivät luomaan upeita ja niin valloittavia teoksia.

– Lehmien esittelyn kehässä, Cowwalkin aikana ilmenneet lehmien ”kirurgiset ongelmat”  laskettiin kisajännityksen piikkiin. Näin katkenneet jalat eivät olleet esteenä kisasijoitukseen. Cowwalkin aikana kuultiin hauskoja tarinoita lentävistä seikkailulehmistä kuin hyvin lypsävästä sonnipojasta. Päivän teema ”pidetään hauskaa ja tehdään hyvää” toteutui näin loistokkaasti ja kiitos siitä kuuluu aivan jokaiselle osallistujalle, Koivuniemen Herran farmin Sirkkis Koivuniemi kertoo.

KOULULAISTEN SARJA:

Koululaisten sarjassa oli käytetty ilahduttavaa luovuutta, ja osattiin ajatella myös perinteen ulkopuolelta. Rakennusmateriaalina jokaisessa lehmässä käytettiin paljon lampaan villaa, ja tuomaristo arvelikin, että sarjassa kisailee monta kylmän ilman käpylehmää.

Sarjavoittaja: Käpylehmä Kakka
rakentaja: Justin  7 v, Kiina

Tuomariston arviointi:
Rakentajan rakennusprosessi oli hyvin tarkka, ja hänellä oli päämäärätietoiset otteet: hän esimerkiksi mittasi tarkkaan lehmän jalkojen pituudet. Rakentaja voitti tuomarit puolelleen kuitenkin nopealla oppimisprosessilla, sillä hän vaihtoi käpyä kesken kilpailun ja onnistui silti loihtimaan erinomaisen lehmän. Taiteessa saa katsojalle jäädä jotain pohdittavaa ja tässä teoksessa se oli nimen merkityksellisyys.

Cowwalkilla luomuksiaan esittelemässä koululaisten sarja

PERHESARJA:

Perhesarjassa kilpailu oli kaikkein tasaisinta. Käpylehmien rakennuksessa oli käytetty erilaisia tekniikoita ja tällä kertaa rakentajia saattoi olla useampi. Toinen toistaan hienoimpia teoksia saatiin tuomariston eteen, ja valinta oli vaikea.

Sarjavoittaja: Rinnekoti
rakentajat: Nuppu-tiimiläiset, Suomi

Tuomariston arviointi:
Voittajatiimin käpylehmälaumaan kuuluivat käpylehmät: Mari Karvia, Täplä, Glitter ja Elsa. Tuomaristo arvosti tämän käpylehmälauman tärkeää sanomaa: ”Jokainen lehmä on omia persooniaan. Jokainen erilainen, silti saman arvoinen.” Tämän ohella yksi ratkaisevista tekijöistä voittajaa valitessa oli käpylehmien lennokkaat asennot ja niiden rakentamisessa käytetty luovuus.

KUTSUVIERASSARJA:

Tämän sarjan käpylehmissä oli esillä eniten lehmämäisyyttä. Tuomaristo arvosti, sitä, miten niin lyhyessä rakennusajassa oli mahdollista rakentaa upeita käpylehmälaumoja ja niille omia maalaislaitumia.

Koivuniemen Herran farmi oli kutsunut kisaamaan  Suomen Punaisen Ristin Porin vastaanottokeskuksen, Merikarvian Uusmartat sekä Merikarvian kunnan. Vastaanottokeskuksen joukkue koostui kolmesta äidistä, Uusmarttojen joukkue aktiivi Martoista ja Marteista. Merikarvian kuntaa edusti kunnanjohtaja Juha Vasama.

Sarjavoittaja: Käpyfarmi NAELMA
rakentajat: äidit Azerbaijanista ja Nigeriasta

Tuomariston arviointi:

NAELMA-käpylehmälauma oli kaikkein lehmämäisin, ja se suorastaan huusi elämäniloa. Teoksessa oli käytetty paljon materiaaleja, mutta kokonaisuus pysyi silti selkeänä. Rakentajilla oli erittäin hyvä kuvaus omasta teoksestaan, ja heidän laumansa nimen keksimiseen oli myös käytetty erityistä luovuutta. Nimi, NAELMA ,koostui rakentajien etunimien ensimmäisistä kirjaimista.

Kutsuvieras-sarjan voittaja NAELMA

PALKINNOT:

Jokainen sarjavoittaja sai diplomien lisäksi palkinnoksi kisan tukijoiden tuotteita ”metsää ja maitoa”. Palkintokassissa SataMaidon maitoa sekä jogurttia sekä siikaislaisen Ravintorengas Oy:n metsäistä havupuu-uutetta ja maalaisloman Koivuniemen Herran farmilla.

Huutokauppa

Maailman ensimmäisen käpylehmähuutokaupan kallein lehmä oli Robin Packalenin lehmä, ”Professori Ruska Mansikki”. Kyseessä oli Robinin elämän ensimmäinen käpylehmä.

Käpylehmien huutokauppa

– Kuten lehmäkisoissa on tapana vertailla kilohintaa, niin huutokaupatun lehmän kilohinnaksi tuli yli 10 000 euroa. Kalleimman lehmän huusi Osuuspankki Länsi-Suomi 300 eurolla. 2000 euron keräystavoitteemme UNICEFin Maailman lapset -keräykseen saatiin hienosti rikki. Tämä oli farmin ensimmäinen ”Pidetään hauskaa – tehdään hyvää” -tempaus, vuonna 2025 hyväntekeväisyyden tempauksessa aiheena Suomen luonnon monimuotoisuus, sanoo Koivuniemi.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi