Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uudet rengasluokitukset tulevat: Mitä autoilijan täytyy niistä tietää?

Marraskuusta 2012 alkaen kaikki uudet autonrenkaat on varustettu EU:n luokitusmerkinnöillä, jotka helpottavat kuluttajaa vertailemaan eri renkaiden ominaisuuksia. Luokitusmerkinnät ovat jatkossa selkeästi näkyvissä kaikissa renkaita koskevissa materiaaleissa ja myyntipisteissä.

– Renkaan pinnassa on tarra, jonka merkinnät kertovat renkaan polttoainetaloudellisuudesta, märkäpidosta ja ohiajomelusta. Merkinnät helpottavat kuluttajaa rengaskaupoilla. Ne kertovat siitä, kuinka tasapainoiset ominaisuudet renkaassa on, kertoo Continental Rengas Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Sami Horto.

Rengasmerkintä löytyy henkilö-, 4×4-, paketti-, kuorma- ja linja-auton renkaista. Merkintäasetus ei sen sijaan koske pinnoitettuja eikä museoautojen renkaita, kuten ei myöskään kilpa-, nasta- tai vararenkaita.

Merkinnät erottuvat eri väreillä

Rengasluokitus on vastaava, kuin esimerkiksi joidenkin kodinkoneiden energialuokituksissa on jo pitkään käytetty. Sekä polttoainetaloudellisuus- että märkäpito-ominaisuuksissa merkinnät erottuvat eri väreillä. Mitä vihreämpi tarran väri, sitä paremmat rengasominaisuudet ovat. Luokituskategoriat alkavat parhaimmasta eli A:sta (vihreä) ja päätyvät G:hen (punainen). Kategoriat D ja G eivät ole käytössä.

– Tarran ensimmäinen merkintä kertoo vierintävastuksen eli energiatehokkuusluokan. Sillä on merkitystä polttoaineenkulutukseen sekä hiilidioksidipäästöihin. Ajettaessa 1 000 kilometriä B-luokan rengas kuluttaa litran vähemmän kuin C-luokan rengas. Vastaavasti E-luokan renkaalla kulutus on 2 litraa suurempi. F-luokan renkaalla kulutus on jo 3 litraa enemmän, kertoo Sami Horto.

Yksi tärkeimmistä turvallisuuskriteereistä on märkäpito-ominaisuus, joka kertoo renkaan jarrutusmatkan märällä asfaltilla 80 kilometrin tuntinopeudesta pysähdyksiin.

– A-luokan rengas pysähtyy nopeimmin. B-luokan renkaan jarrutusmatka on 3-6 metriä pidempi. A- ja F-luokkien välillä pysähtymismatkassa on eroa yli 18 metriä.

Ohiajomelua varten on puolestaan kolme luokkaa, jotka ilmoitetaan desibeleinä. Lisäksi merkinnän musta palkki kuvaa melun määrää: mitä useampia palkkeja tarrassa on, sitä voimakkaampi ohiajomelu on.

Seuraa myös autolehtien testejä

Uusiin Continentalin renkaisiin EU:n rengasmerkinnät tulevat näkyviin 2012 kesästä lähtien. Vaikka tulevaisuudessa renkaista löytyvätkin kolme pakollista merkintää, kannattaa kuluttajan silti tutkia autolehtien ja muiden riippumattomien tahojen rengastestejä renkaiden ominaisuuksia vertaillessaan. Itselle ja omaan autoon sopivat renkaat on syytä valita myös muiden ominaisuuksien perusteella.

– Lehtien rengastesteissä vertaillaan jopa 12 erilaista autoilijan kannalta hyvin oleellista ominaisuutta. Eli uusia autonrenkaita ei kannata hankkia pelkästään näitä EU:n vaatimia merkintöjä vertailemalla. Rengasostoksilla kannattaa myös luottaa ammattitaitoisen myyjän asiantuntemukseen, Continental Rengas Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Sami Horto toteaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi