Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Merkittävä EU-tason huomionosoitus suomalaiselle maantiekuljetusyritykselle

SKAL - Suomen kuljetus ja LogistiikkaVuoden 2014 SKAL Kuljetusyritys Kuljetus Kovalainen Oy Pellosta on tullut toiseksi kansainvälisen maantiekuljetusliitto IRU:n (International Road Transport Union) Paras EU-maantiekuljetusyritys (Best EU Road Freight Transport Operator) -kilpailussa. SKAL ilmoitti jäsenyrityksensä kilpailuun, johon oli kutsuttu kaikkien IRU:n jäsenorganisaatioiden edustajat. Kyseessä on huomattava EU-laajuinen tunnustus suomalaiselle yrittäjyydelle ja kuljetusalalle. Pääpalkinnon voitti belgialainen nestekaasurekkoja käyttävä Nina Trans.

Pellossa kotipaikkaansa pitävä Kuljetus Kovalainen Oy on vuonna 1990 perustettu perheyritys, joka kuljettaa muun muassa leipomotuotteita ja lääkkeitä Pohjois-, Etelä- ja Keski-Suomessa. Nykyään 200 henkeä ympäri Suomea työllistävä yritys sai alkunsa, kun Lakkapään Leipomo Oy lopetti jakelukuljetuspalvelun ja sen kuljettajana toiminut Martti Kovalainen jäi tyhjän päälle. Hän hankki liikenneluvan, ja siitä alkoi peräänantamaton tie yrittäjänä. Kuljetus Kovalainen palvelee asiakkaita kolmelta paikkakunnalta käsin 100 uuden energiatehokkaan yksikön kalustolla ja on alueellaan suurin omalla kalustolla liikennöivä jakelukuljetusyritys.

Martti Kovalainen on yrittäjänä itseoppinut:
– Yritysjohtajan koulutusta minulla ei ole, vaan olen oppinut kaiken käytännön kautta. Lyhyitä ELY-keskuksen kursseja olen käynyt.

Kovalaisen toiminnan kulmakiviä ovat sähköinen liiketoiminta, energiatehokkuus, pitkäaikaiset asiakassuhteet, vahva sitouttava henkilöstöpolitiikka ja nykyaikainen, markkinalähtöinen ote liiketoiminnan ja asiakaspalvelun kehittämiseen. Henkilöstön sitouttaminen on konkreettista. Esimerkiksi 10 vuotta palvelleet työntekijät palkitaan Rhodoksen matkalla. Pitkät asiakassuhteet ovat auttaneet ylittämään matalasuhdanteet.

Kahdeksan vuotta sitten Kuljetus Kovalainen Oy asetti operatiiviseksi tavoitteekseen saada tietoa lähetyksistä omaan sähköiseen järjestelmään ennen kuin lähetys olisi autossa. Yritys ryhtyi kehittämään menetelmiä, jotka olisivat yhteensopivia asiakkaiden tietojärjestelmien kanssa ja mahdollistaisivat toiminnan reaaliaikaisen seurannan. Toiminnan- ja taloudenohjausjärjestelmät otettiin käyttöön intensiivisen hankkeen jälkeen vuoden 2008 aikana. Samalla uudistettiin toimintatavat. Nykyään Kovalaisen kuljettajien työajan käyttöä taukoineen, ajotapoineen ja polttoainekulutuksineen voidaan seurata reaaliaikaisesti toimistosta, ja kuljetuskaluston huoltokutsut lähtevät suoraan autoista sopimuskorjaamoille. Uudet työkalut ja toimintamallit ovat vapauttaneet resursseja kehittämiseen ja asiakaspalveluun.

Kovalaisen kuljetuskalustossa on huomioitu ympäristöystävällisyys ja ergonomia. Ajoneuvojen nopeudenrajoittimet on säädetty 84 km/h enimmäisnopeuteen liikenneturvallisuuden ja energiatehokkuuden parantamiseksi, ja kuljettajat saavat opastusta ennakoivaan ajotapaan. Uudehko kuljetuskalusto on vähäpäästöistä ja autojen moottoriluokitus on vähintään Euro IV.

Kuljetus Kovalainen Oy:n omistavat Martti Kovalainen sekä Jukka Uimaniemi ja Juha Kehusmaa, ja sen liikevaihto on 15,2 miljoonaa euroa (2013).

IRU:n ’paras EU-maantiekuljetusyritys’ –palkinto

Kansainvälisen maantiekuljetusliitto IRU:n uuden tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin erinomaisia ja innovatiivisia eurooppalaisia kuljetusyrityksiä. Lisäksi tavoitteena on kiinnittää yleisön ja päättäjien huomio maantiekuljetusten keskeiseen rooliin elinkeinoelämässä ja parantaa mielikuvia kuljetusalasta EU:ssa. Kuljetus Kovalainen Oy otti osaa palkintokategoriassa III: yli 50 ajoneuvoa. Voittaja julkistettiin Brysselissä tänään 9.10.

SKAL Kuljetusyritys

Viime keväänä SKAL Kuljetusyritys -valintalautakunta arvosti erityisesti yrityksen vastuullista toimintaa, asiakkaiden tarpeiden huomioimista ja energiatehokkuusajattelua.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n SKAL Kuljetusyritys valitaan vuosittain. Ensimmäisen kerran valinta tehtiin vuonna 1989. Valinnan perusteena on yrityksen tavaraliikenteessä toteuttama esimerkillinen kehitystyö, yritystoiminta tai vastaava, tai alan yrittäjien ja yritystoiminnan ulkoisen kuvan sekä arvostuksen lisäämiseksi tehty työ. SKAL Kuljetusyrityksen valitsee liikenteen päättäjistä ja viranomaisista sekä median, Neste Oilin ja SKAL ry:n edustajista koostuva lautakunta. Sen puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. SKAL:n jäsenkuntaan kuuluu noin 6 000 kuljetus- ja logistiikka-alan yritystä. www.skal.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi