Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tilannetajuiset älyliikennepalvelut tulevat kuluttajille

vtt logoTilannetajuiset älyliikennepalvelut ovat pian kuluttajien ja ammattiautoilijoiden ulottuvilla, kun Cinia, Multiprint, Vediafi ja VTT kaupallistavat pilotoitavana olevat uudet älyliikennepalvelunsa tämän vuoden aikana. Uusilla palveluilla tuotetaan ja vastaanotetaan tilannetajuisesti paikallisia puhe- ja tietopalveluita esimerkiksi ajoneuvon toiminnasta, palveluista, kelistä ja liikenteen häiriöistä.

Älyliikenteellä tarkoitetaan liikenteen sujuvuuden, turvallisuuden sekä liikenteeseen kytkeytyvien palveluiden parantamista tieto- ja viestintätekniikan avulla. Cosmos-yritysryhmä on kehittänyt ajoneuvoanturoinnin, mobiilisovellusten ja taustajärjestelmälogiikan avulla GoSmart-älyliikennesivustolle innovatiivisiä älyliikennepalveluita. Kehitystyötä on tehty osana Tekesin rahoittamaa Digile IoT-hanketta.

Vuoden 2015 loppuun mennessä Cosmos-ryhmän toimijat, Cinia, Multiprint, Vediafi ja VTT kaupallistavat nyt pilotoinnissa olevat palvelunsa.

Autoilijoille tarjotaan perinteisten paikannuspalveluden lisäksi lisäarvopalveluita turvallisuuteen ja sujuvaan liikkumiseen liittyen, kuten liikenne- ja viranomaistiedotteita, säätietoja sekä tietoa turvallisesta liikkumisesta ja huoltoyhteyksistä.

Viranomaisille palvelu mahdollistaa liikenteen äkillisten ja yllättävien häiriöiden nopean tunnistamisen. Palvelun rajapinnan kautta autoilijat voivat tuottaa paikkaan kohdennettua häiriötietoa esimerkiksi tilapäisestä liukkaudesta, tiellä olevista eläimistä, ihmisistä, esteistä tai kuurasta, onnettomuuksista, lyhytaikaisista tietöistä, huonosta näkyvyydestä ja väärään suuntaan ajavista autoista. Näitä tietoja Cosmos-ryhmä kerää ja jakaa suoraan yhteistyössä tienkäyttäjien kanssa, jotta tieto olisi reaaliaikaisesti saatavilla.

Viestintäyrityksille tarjotaan maantieteellisesti kohdennettu ja jopa henkilö-/autokohtainen kanava.

Kaikki palvelut voidaan hankkia GoSmart-älyliikennesivustolta.

”GoSmart on ensimmäinen avoin älyliikennepalveluiden sivusto, jossa eri osapuolien tuotteistetut palvelut ovat suoraan hankittavissa ja sovellusten osalta ladattavissa kuluttajan tai ammattiautoilijan käyttöön. Palvelutarjoamamme tulee sisältämään sekä kotimaisia että kansainvälisiä älyliikennepalveluita”, toteaa Vediafi Oy:n toimitusjohtaja Lauri Lankinen.

VEDIA–GoSmart -palvelu löytyy linkistä http://www.gosmart.fi.

”On tärkeää, että palveluita kehitetään yhteistyössä julkisen sektorin, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Näin taataan liikkujille kattava palveluvalikoima ja varmistetaan niiden yhteentoimivuus ja jatkuvuus sekä uusien innovatiivisten palveluiden kehittäminen myös tulevaisuudessa”, sanoo projektipäällikkö Raine Hautala VTT:ltä.

”Tavoitteemme yhteistyöltä on kehittää ja kaupallistaa täysin uudenlaisen viestintä- ja markkinointikanava sekä liittää se osaksi olemassa olevaa monikanavaviestinnän kokonaisuutta”, kertoo asiakasviestinnän palvelut -yksikön johtaja Jarmo Kojo Multiprintiltä.

”Kehitetyt uudet GoSmart-lisäarvopalvelut täydentävät Cinian olemassa olevaa ammattiliikenteen palvelutarjontaa. Cinian reaaliaikaiset ja kohdennetut ajoneuvopalvelut tehostavat asiakkaidemme varautumista tieliikenteen häiriötilanteisiin jo ennakkoon niiden vaikutusten minimoimiseksi ja turvallisuuden maksimoimiseksi, kertoo liiketoimintajohtaja Timo Kataja Cinialta.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi