Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lähtevät ja saapuvat lennot löytyvät nyt Liikennetilanne-palvelusta

Liikennetiedon hyödyntämisessä iso kasvupotentiaali

Nyt voit tarkistaa Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta kaikkien Suomen lentoasemien lähtevät ja saapuvat lennot. Palvelu tarjoaa kattavan liikenteen tilannekuvan maalla, merellä ja ilmassa. Reaaliaikaisen liikennetiedon kysyntä on kasvanut tänä vuonna.

Traffic Management Finlandin tuottaman liikennetiedon kysyntä on pysynyt korkeana.
Liikennetilanne-palveluun tehdään kuukaudessa noin 160 000 käyntiä.

”Olemme todella iloisia, että saimme lentoliikenteen tiedot mukaan palveluun tieliikenteen, vesiliikenteen sekä raideliikenteen tietojen rinnalle. Tästä kiitos Finavialle, joka tarjoaa näitä tietoja avoimesta rajapinnasta. Oman matkaketjun suunnittelu helpottuu, kun lennolle lähtijät voivat ennen lentokentälle siirtymistä tarkistaa juna- ja tieliikenteen reaaliaikaisen liikennetilanteen yhdellä silmäyksellä. Tämä auttaa ottamaan huomioon muun muassa erilaisia poikkeustilanteita”, Traffic Management Finlandin kehittämispäällikkö Mika Ahvenainen sanoo.

Lentotietojen lisäksi Liikennetilanne-palvelusta löytyy nyt myös uusittu näkymä kelikamerakuvien katseluun. Erityisesti kuvien historian selailusta on tehty aiempaa sujuvampaa. Palveluun on lisätty myös linkki suoraan liikenteen Palauteväylälle, jossa voi antaa palautetta, esittää kysymyksiä tai jättää kehitysehdotuksia liittyen maantie-, rata- ja vesiväyläasioihin. 

”Kehitämme liikennetilannepalvelua syksyn aikana aktiivisesti. Palvelun kehittäminen on tärkeä osa yhtiömme tavoitetta vauhdittaa älyliikenteen kehittämistä ja liikennetiedon hyödyntämistä”, Ahvenainen sanoo.

Maanteiden kunnossapitotiedot ja veneilyvaroitukset lisättiin kesällä palveluun

Ajokelin, ruuhkatietojen ja tietöiden lisäksi Liikennetilanne-palvelusta on voinut kesäkuusta lähtien tarkistaa myös maanteiden kunnossapitotiedot. Palvelu näyttää, missä pientareita on niitetty, hiekkateitä tasoiteltu ja missä asfaltoidaan. Nämä toiminnallisuudet ovat tulossa myös Liikennetilanne-mobiiliisovellukseen. Sovellus sisältää entuudestaan mahdollisuuden antaa palautetta teiden kunnosta, käyttäjä voi esimerkiksi jättää palveluun kuvan paikasta, jossa on asfalttivaurio.

Myös veneilijöille on tarjolla Suomen rannikkoalueilta ja Saimaalta entistä enemmän tietoa. Heinäkuusta lähtien vesillä liikkujat ovat nähneet palvelusta vesiliikenteen häiriöt sekä turvalaitteiden vikailmoitukset.

Junamatkustajat voivat tuttuun tapaan tarkistaa lähijunien ja kaukojunien reaaliaikaiset asemakohtaiset aikataulut.

Liikennetiedolla innovatiisia palveluja ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Edellä kuvatut tieliikenteen, vesiliikenteen sekä raideliikenteen tiedot ovat saatavilla myös Traffic Management Finlandin tarjoamassa, kaikille sovelluskehittäjille avoimessa Digitraffic-palvelussa. Palveluun tehdään noin 10 miljoonaa rajapintakutsua päivässä.

Digitraffic* yhdistää liikennealan osapuolet, tarjoaa mahdollisuuden kerätä, yhdistää, jakaa ja laskuttaa liikennetietoa sekä edistää siten ekosysteemistä toimintaa. Liikennepalveluiden tuottajat saavat markkinapaikalta dataa kehitystyöhönsä. Samoin tuottajat voivat jaella palveluitaan Digitrafficin kautta.

”Tavoitteenamme on luoda Suomesta liikennetiedon hyödyntämisen ja innovatiivisten liikennepalvelujen kehittämisen mallimaa. Digitraffic yhdistää liikennepalvelujen kehittämisestä kiinnostuneiden toimijoiden dataa ja auttaa solmimaan uusia kumppanuuksia. Se luo innovatiivisuudessaan ja ominaisuuksiltaan pohjaa maailmanluokan liikennemarkkinoiden ja toimivan liikenteen ekosysteemin syntymiselle Suomeen”, Ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala kertoo.

* Digitrafficin tiedot kattavat toistaiseksi tie-, rata- ja vesiliikenteen. Suurin osa tietolajeista saadaan Traffic Management Finlandin tytäryhtiöiden ylläpitämistä tiedonkeruujärjestelmistä. Finavian tarjoamat lentotiedot eivät ole Digitrafficin kautta hyödynnettävissä, mutta ne saa käyttöönsä rekisteröitymällä Finavia kehittäjäportaaliin https://developer.finavia.fi/.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi