Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Hangon satamassa testattiin kesällä uutta risteilykonseptia

Hangon satama tunnetaan vilkkaana rahtisatamana. Varsinaisia matkustaja-aluksia on nähty Hangossa viimeksi vuonna 2006 jolloin Superfast Ferries lopetti liikennöinnin Hankoon. Sittemmin siihen liittyvä infra on purettu.

− Tänä vuonna Viking Line ja Eckerö Line osoittivat iloksemme kiinnostusta ja halua järjestää päiväristeilyä aurinkoiseen kesä- Hankoon.

− Lähdimme mukaan avoimin mielin ja se kannatti. Kaikki onnistui hyvin, operatiivinen johtaja Timo Sjösten sanoo.

Uutta varustamoille

Vapaa-ajanmatkustajia Hangon Länsisatamaan toivat Eckerö Linen M/S Finlandia ja Viking Linen M/S Gabriella. Kummallekin varustamolle Hanko oli aivan uusi kohde, eivätkä tämän kokoluokan matkustaja-alukset olleet tehneet sinne aiemmin vastaavia risteilyjä. Koronavapaat risteilyt alkoivat Helsingin satamasta, mistä laivat saapuivat Hankoon joko suoraan tai Tallinnan sataman kautta. Tallinnasta ei otettu matkustajia laivaan. Finlandia teki Hankoon kuusi käyntiä ja Gabriella kaksi. Yksi laiva toi noin tuhat matkustajaa kerralla, joten kokonaismatkustajamäärä oli 7 000–8 000 henkilön välillä.

Laivasta bussiin

Hangon sataman tehtävänä oli huolehtia bussiliikenteen sujumisesta ja matkustajien turvallisuudesta satama-alueella. Yhtä laivaa kohden busseja oli enimmillään kymmenen.

− Satamassa matkustajat siirtyivät suoraan laivasta varustamojen järjestämiin busseihin, jotka veivät heidät kaupungin keskustan tapahtumiin ja ostoksille. Paluu laivaan tapahtui samalla tavalla eli satama-alueelle ketään ei päästetty kävelemään, Sjösten painottaa.

Toimiva malli

Sjösten kertoo, että risteilyvarustamoilta tulee säännöllisin väliajoin tiedusteluja mahdollisuudesta ottaa vastaan yksittäisiä risteilykäyntejä.

− Emme voi suoralta kädeltä vastata myöntävästi, sillä tiedustelut koskevat usein kaukana tulevaisuudessa olevia ajankohtia. Laiturimme ovat kovassa käytössä ja meidän on otettava ensisijaisesti rahtiliikenteen tarpeet huomioon. Hän kuitenkin korostaa, että rahtialusten ja matkustajalaivojen rinnakkaiselo on jatkossakin mahdollista, mikäli se toteutetaan esimerkiksi viimekesäisen mallin mukaisesti.

− Oleellista on sopia ennakkoon aikatauluista ja käydä kuviot ennalta läpi.

− Olemme jatkossakin kiinnostuneita tämän kaltaisesta yhteistyöstä, Sjösten toteaa.

Hyötyä Hangolle

Sjösten arvelee, että myös Hangon kaupunki ja paikallinen liike-elämä ottaisivat avosylin risteilijöitä vastaan tulevina kesinä, jos toimintaa päätetään jatkaa.

− Tällaisia viestejä korviimme on kantautunut. Myös varustamoissa on oltu kokeiluun ilmeisen tyytyväisiä. Eckerö Lineltä on aiemmin kerrottu julkisuuteen, että Hanko on osoittautunut hyväksi kohdevalinnaksi. Kaupunki ja satama saivat kiitosta nopeasti liikkeelle lähteneestä ja toimivasta yhteistyöstä.

Teksti: Merja Maansalo
Kuvat: Hangon Satama Oy

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 4 / 2021

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi