Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Työvaatteen elinkaaren ympäristön kuormittavuuden seuranta on ensi kertaa mahdollista EPD-mittauksella

Työvaatevalmistaja Fristads on luonut EPD-mittaamisen koko tekstiiliteollisuuden käyttöön. Se on pitkän aikavälin läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta edistävä työkalu ympäristövaikutusten mittaamiseksi. EPD-mittaus mahdollistaa yhtenäisen ympäristökuormituksen seurannan ja vertailun tekstiilien elinkaaren kussakin vaiheessa.

Fristads Green -tuotteilla on EPD (Environmental Product Declaration) -ympäristöselosteet, joista selviää tuotannon aikainen ympäristöjalanjälki aina materiaalikuidun valinnasta tuotteen varastoon kuljettamiseen saakka.

Vuonna 2019 Fristadsista tuli maailman ensimmäinen vaatevalmistaja, joka esitteli standardoidun ja läpinäkyvän ympäristöjalanjäljen mittaamisen. EPD (Environmental Product declaration) pohjautuu kansainväliseen ISO 14025 standardiin. Kansainvälisen EPD-järjestelmän tavoitteena on tarjota määrällistä ympäristötietoa tuotteen elinkaaren ajalta luotettavalla, verrannollisella ja ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi se asettaa vaatimuksia ja ohjeita tuotteiden valmistukselle. EPD on jo aiemmin ollut käytössä esim. rakennus- ja huonekaluteollisuudessa. Fristads teki EPD:n ensimmäisenä koko vaateteollisuuden käyttöön.

”Fristads on asettanut tavoitteen vähentää päästöjä 50% vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite tuo meille haasteen sillä samanaikaisesti meidän on tarkoitus kasvattaa liiketoimintaamme. Kun samalla tiedämme, että noin 98% päästöistämme tulee tuotteista ja niiden kuljettamisesta, meidän on ollut pakko suunnata katseemme tuotteiden ympäristöjalanjälkeen”, kertoo Fristads Finlandin toimitusjohtaja Mika Väänänen.

EPD mittaa koko vaatteen elinkaaren aikaiset päästöt

EPD mittaa koko vaatteen elinkaaren aikaiset päästöt aina materiaalikuidun valmistuksesta valmiin kankaan valmistukseen, tuotteen rakenteeseen, tuotantoon ja kuljetukseen saakka. Monesti puhutaan LCA (Life Cycle Assessment) -elinkaarimittaamisesta, jossa myös mitataan koko tuotteen elinkaaren päästöt. EPD-mittaaminen eroaa kuitenkin LCA-mallista. Standardoitu EPD-mittaaminen verifioidaan kolmannen osapuolen toimesta ja mittaaminen tapahtuu aina samalla tavalla, jolloin vertailu tuotteiden välillä on mahdollista.

Kaikilla Fristads Green -malliston tuotteilla on EPD-ympäristöselosteet, joista löytyvät tarkat ympäristöarvot ja arvoja voi verrata perinteisen tuotantotavan tuotteisiin. Esimerkiksi huomiovärinen takki kuluttaa vettä 22 800 litraa vähemmän ja hiilidioksidipäästöjä 8,1kg CO2 ekv vähemmän.

Työskentely vastuullisuuden parissa ei jää pelkästään EPD-mittaamisen varaan. Fristads sertifioi tuotteita jatkuvasti ÖKO-TEX-sertifikaatilla, joka takaa sen, että tuotteissa ei käytetä haitallisia kemikaaleja. Tällä hetkellä 92% tuotteista on sertifioitu, tavoite on 100%. Lisäksi karsimme kaikkia haitallisia ainesosia tuotteistamme ja vaihdamme materiaaleja vastuullisempiin vaihtoehtoihin. Kaikki muutokset tehdään aina laadusta tinkimättä ja pidentämällä tuotteiden käyttöikää.

Fristads Green huomiovaatteet

Fristads Green High vis kattaa kaksi mallistoa, GPLU ja GSTP -mallistot. GPLU-mallisto on ollut saatavilla keväästä 2022 alkaen ja GSTPmallisto tulee syksyn 2022 aikana. Mallistot vastaavat kasvavaan huomiovaatteiden kysyntään logistiikan ja rakentamisen aloilla. Tuotteet soveltuvat hyvin myös infrarakentamisen, huollon ja palvelualojen ammattilaisille. GPLU-malliston materiaaleina ovat luomupuuvilla ja kierrätetty polyesteri kierrätetyistä PET-pulloista.

GSTP-mallistossa on käytetty biopohjaista materiaalia sekä kierrätettyä polyesteriä. Malliston vastuullisesti tuotettu stretch ja ribbineulotut stretchpaneelit vyötäröllä tuovat erinomaisen käyttömukavuuden, kuitenkin pienemmällä ympäristöjalanjäljellä. Mallistoissa on monia tuotteita ja värivaihtoehtoja, laaja kokovalikoima sekä useita malleja myös naisille.

Laske ympäristöjalanjälkesi

Fristadsin kotisivuilta löytyy helppokäyttöinen Green-laskuri, jonka avulla on helppo laskea kuinka paljon veden kulutus ja hiilidioksidipäästöt vähenevät valitsemalla koko henkilöstölle Green-malliston työvaatteet. Laskuriin pääset fristads. com-sivulta.

Fristads työvaatteet

Fristads on valmistanut työvaatteita jo yli 95 vuoden ajan. Työvaatteet ovat innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita ja keskittyvät työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa Fristads työskentelee päivittäin. Tuotteita kehitetään jatkuvasti, jotta Fristads pystyisi paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Yhdessä olemme parempia.

www.fristads.com

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numeron 3 / 2022 sivulla 34

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi