Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Autoklinikan viisi vinkkiä kylmiin aamuihin: näin estät auton lasien huurtumisen

Moni kärsii kylminä syys- ja talviaamuina siitä, että auton lasien sisäpinnat ovat sitkeästi huurussa tai pahimmillaan jopa jäässä. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuulilasiosaajat kokosivat viisi vinkkiä, joilla autoilun mukavuutta ja turvallisuutta on mahdollista parantaa.

Kylmät syyspäivät merkitsevät usein sitä, että kaikkialla on kosteaa. Autoilijalle tämä voi luoda haasteita, kun autoon hiipinyt kosteus tiivistyy huuruksi ikkunoille vaikeuttaen aamulähtöjä tai heikentäen näkyvyyttä liikenteessä.

Huurun saa parhaiten pois laseilta puhaltamalla ilmastoinnista lämmintä ilmaa laseille. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, ja tilannetta onkin usein mahdollista helpottaa myös muilla tavoilla, kuten ennakoinnilla ja lasien huolellisella puhdistuksella.

1. Poista tai kuivata märät tekstiilit

– Yleisin syyllinen auton sisäilman kosteuteen ovat märät lattiamatot, mutta kosteutta voi pesiytyä muuallekin, kuten vaikkapa autoon unohtuneisiin vaatteisiin. Syksyn ja talven tullen kannattaakin käydä läpi autossa säilytettävät tavarat, poistaa märät vaatteet ja tarvittaessa kuivattaa myös matot kotona tai autotallissa, kertoo Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander.

2. Lämmitä sisätilat ennakkoon

Päivien kylmetessä moni ottaa taas käyttöön moottorin esilämmityksen aamulähtöjä turvaamaan. Samalla on suositeltavaa mahdollisuuksien mukaan lämmittää myös auton sisätilat etukäteen. Olipa kyseessä sitten erillinen sisätilan lämmitin, polttoainelämmitin tai ajastettu lähtö sähköautolla, sisätilojen lämmittäminen etukäteen on kaikkein tehokkain työkalu huurun poistamiseen lasipinnoilta.

– Lähtövalmis auto verrattuna 10–15 minuutin raaputteluun ja ilmastoinnin lämpenemisen odotteluun tuo tietysti ennen kaikkea mukavuutta arkeen, mutta väittäisin ennakoinnin lisäävän myös liikenneturvallisuutta. Kiireisissä aamuissa on nimittäin aivan liian helppoa tinkiä näkyvyydestä ja lähteä liikkeelle osittain huuruisilla laseilla, mikäli koko auton joutuu odottamaan lämpimäksi ja huuruttomaksi asti pihalla, Silvander toteaa.

3. Aja toisinaan pidempi matka

Mikäli autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, sisätilat eivät välttämättä koskaan ehdi kuivua kunnolla. Tällöin myös huuruongelma voi muotoutua sitkeäksi – varsinkin, jos sisätilojen esilämmitys ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Lasien huurtumisen kannalta onkin suositeltavaa ajaa ajoittain pidempi yhtäjaksoinen matka. Samalla tästä on hyötyä auton akulle, joka ei usein ehdi latautua kunnolla, jos autolla ajetaan ainoastaan lyhyitä työ- tai kauppamatkoja.

4. Puhdista lasit huolella myös sisältä

Puhdas tuulilasi ja hyväkuntoiset pyyhkijät ovat tärkeitä näkyvyyden ja liikenneturvallisuuden kannalta. Moni autoilija ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että kaikki auton ikkunat kannattaisi pestä huolella myös sisäpuolelta, sillä lasipinnoille kertynyt pöly ja lika sitovat kosteutta itseensä.

– Jos kaikkien lasien sisäpinnat puhdistaa huolellisesti ja oikeilla pesuaineilla nyt syksyllä, voi päästä pitkälle alkutalveen ilman suuria huuruongelmia, Silvander vinkkaa.

5. Tarkastuta tarvittaessa auto vikojen varalta

– Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti eivätkä arjen niksit auta, autossa saattaa myös olla jotain vikaa. Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa. Nämä asiat kannattaa siis tarvittaessa tarkastuttaa ja korjauttaa, Silvander sanoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi