Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Mererenkulun rekrytointi kriisissä, varustamot huolissaan kautta maailman

International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN) seminaarissa nousi vahvasti esiin Merenkulkualan rekrytointikriisi, joka on pahentui COVID-19-pandemian aikana henkilöstön hakeutuessa töihin maihin. Alan veto- ja pitovoima ovat heikentyneet samalla, kun vihreä siirtymä merellä tarvitsee sitoutuneita huippuammattilaisia merenkulkuun. Syrjintä ja kiusaaminen ovat alalla globaali ongelma ja heikentävät työn houkuttelevuutta.

Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala ISWAN2023 seminaarissa. Kuva: Sampsa Sihvola

”Merenkulkualalla ei ole varaa menettää syrjinnän takia yhtään työntekijää. Jokainen laivalla on tärkeä ja arvokas ja ansaitsee turvalliset työskentelyolosuhteet”, painotti Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala. 

ISWANin toimitusjohtaja Simon Grainge korosti meriyhteisön yhteistä vastuuta reilun, kestävän ja inklusiivisen työkulttuurin luomisessa merenkulkijoille. Merenkulkualan neuvonantaja Sadie Saunders kansainvälisestä kuljetusalan työntekijäliitosta (International Transport Workers’ Federation) kertoi liiton vastustavan nykyistä mukavuuslippulaivajärjestelmää, joka mahdollistaa globaalisti työolosuhteiden heikentämisen.

”Suomen viennistä 90 prosenttia kulkee meriteitse ja ala on tärkeä huoltovarmuutemme kannalta. Onneksi Suomessa tehdään töitä yhteisöllisyyden ja työssäjaksamisen edistämiseksi”, muistutti Merimiespalvelutoimiston (MEPA) toimitusjohtaja Sampsa Sihvola.  

Merenkulkijoiden omissa puheenvuoroissa tuli lisäksi esiin tarve saada terveellisempää ruokaa laivakomennuksen aikana. 

”Merenkulkijat eivät voi itse valita ruokaansa ja valitettavan usein se ei täytä ravitsemussuosituksia”, totesi pitkän linjan merenkulkija Tommy Björklund. 

Maailmanlaajuinen meriyhteisö kokoontui torstaina 16.11.2023 Helsingissä vuosittaiseen International Seafarers’ Welfare and Assistance Network seminaariin. Tilaisuus pidettiin Scandic Marina Congress Centerissä. Suomen Merimiespalvelutoimiston (MEPA) isännöimä tapahtumassa juhlistettiin samalla MEPA:n 50-vuotista taivalta. 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi