Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Suomalaiset insinöörit kehittivät anturin kuuman auton aiheuttamien kuolemien ehkäisemiseksi – havaitsee jopa lapsen hengityksen

Suomalaisen PiBond Oy:n insinöörit kehittivät järjestelmän, joka voi auttaa pelastamaan vuosittain tuhansia autoihin lukkojen taakse jääneitä lapsia ja lemmikkejä lämpökuolemalta. Uusi PictM™-teknologia on ratkaisu Yhdysvaltojen ja Euroopan turvallisuusviranomaisten vaatimuksiin, joiden mukaan uusissa autoissa on oltava lasten läsnäolon havaitseva järjestelmä (CPD). Tavoitteena on välttää lasten lämpöhalvauskuolemat autoissa.

PictM™ by PiBond. Kuva: PiBond Oy

Havaitessaan autoon jätetyn lapsen tai lemmikin läsnäolon, CPD-järjestelmä lähettää asiasta hälytyksen ajoneuvon kuljettajalle.

Koska markkinoille tulevien uusien autojen määrä kasvaa jatkuvasti, ennusteiden mukaan tällaisten autojen anturimarkkinoiden arvo on kymmeniä miljardeja dollareita vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi markkinoiden odotetaan kasvavan noin 10 prosenttia vuodessa.

Pelkästään Yhdysvalloissa kuolee vuosittain keskimäärin 38 lasta kuumassa autossa. Vuodesta 1998 lähtien ehkäistävissä olevia kuolemia on ollut yhteensä 942. Onnettomuuksien suuri määrä osoittaa, että anturiteknologialle on todellinen tarve.

– PictM-anturiteknologian odotetaan mullistavan autojen optisen tunnistuksen markkinat tuomalla autonvalmistajien saataville matkustamoon ja auton ympäristöön tarkoitetun 3D-mittarin, jolla voidaan mitata kohteita jopa kymmenien metrien etäisyydeltä. Tämä puolestaan tarjoaa mittatarkan mallin ympäristöstä alle millimetrin tarkkuudella ja ilman vääristymiä, kuvailee johtaja Uula Kantojärvi espoolaisesta PiBond Oy:stä.

Kantojärven mukaan PictM-teknologia lisää mikrometrin mittakaavan liikettä jokaiseen kameran havaitsemaan 3D-pisteeseen.

– Tämä tapahtuu reaaliajassa, muutaman millisekunnin viiveellä, ja tuottaa jopa 200 000 3D-mittauspistettä sekunnissa, Kantojärvi kertoo.

Kantojärven mukaan järjestelmä pystyy havaitsemaan lapsen hengityksen ajoneuvossa. Tekniikka valaisee kohteen laserpistekuviolla ja havaitsee kameralla nähdyn signaalivaihtelun. Näin se pystyy erottamaan elävät kohteet matkatavaroista ja muista elottomista esineistä auton sisällä.

Kuva: PiBond Oy

Autojen uusien turvallisuusominaisuuksien kysyntä kasvussa

Vuodesta 2023 alkaen, jos autonvalmistaja haluaa saada Euro NCAP:lta viiden tähden luokituksen uudelle automallilleen, sen on sisällytettävä CPD-järjestelmä vakiona. Tämä määritellään Euro NCAP:n uudessa protokollassa, jonka perusteella uusien autojen turvallisuutta arvioidaan.

– Monissa maissa on säädetty tai säädetään lainsäädäntöä, jonka mukaan uusissa autoissa on oltava kuljettajaa varoittava järjestelmä, jos tämä unohtaa lapsen takapenkille. Uskomme, että PictM-anturi tuo lisäarvoa tarkemmalla tunnistuksella, Kantojärvi toteaa.

– Tämä teknologia voisi mahdollisesti päätyä automarkkinoille jos voimme tehdä sen yhteistyössä suurten autojen sensoreita toimittavien yritysten kanssa.

Kehitystyö etenee kohti valmista, ajoneuvoon asennettavaa versiota

– Kehitystyö on edennyt ensimmäiseen kompaktiin mittalaitteeseen, jota käytetään erilaisissa sovelluskokeissa ja asiakastarpeiden keräämisessä. Samaan aikaan suunnittelemme muita seuraavan sukupolven laitteita ja ratkaisuja, joilla vastataan teollisuuden tunnistettuihin tarpeisiin.

Kehitystyö jatkuu Suomessa

– Olemme saaneet tukea sekä Business Finlandilta että Euroopan unionilta. Olemme saaneet apua myös suomalaisilta pk-yrityksiltä, tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta. Suomessa on paljon osaamista monimutkaisten optisten laitteiden kehittämisessä.

Käyttökohteita myös teollisuuden kunnossapidossa

Uula Kantojärvi lisää, että kiehtova tulevaisuuden mahdollisuus uudelle teknologialle on kehittää mittalaite, joka pystyy havaitsemaan myös elävän kohteen auton liikkuessa. Tällä hetkellä tämä on kuitenkin suuri teknologinen haaste, hän myöntää.

Autoteollisuuden lisäksi myös muut teollisuudenalat voisivat hyötyä tällaisesta teknologiasta – mukaan lukien teollisuuden kunnossapitoala. Tällaisia ovat esimerkiksi autonomiset robotit, teollisuuden tarkkuuspintamittaukset siirtymätiedoilla, ihmisen fysiologiset mittaukset sekä kasvojen ja vartaloiden 3D-mallinnus.

– Näemme monia käyttökohteita, joilla PictM-anturi tuo lisäarvoa käyttäjälleen tarjoamalla tarkan 3D-mallin ympäristöstä ja värähtelykartan. Tämä esimerkki, jossa mitattiin lapsen hengitystä takapenkillä, on erinomainen näyte siitä, mihin PictM pystyy.

– Teknologian tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä on monia sovelluksia, joissa todellinen ympäristö ympärillämme on digitoitava luotettavana 3D:nä, sillä monet sovellukset ovat siirtymässä virtuaalimaailmaan. Etsimme parhaillaan yhteistyökumppaneita eri sovellusalueilta, Kantojärvi toteaa lopuksi.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi