Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

VTT tuo pakkauksiin ja kuluttajatuotteisiin ekologisen hologrammin

VTT on kehittänyt muovi- ja kuitupohjaisiin pakkauksiin sekä muovituotteisiin painettavaa hologrammiteknologiaa, jonka avulla niihin saadaan dynaamista painopintaa ja koristeellisuutta edullisesti ja ekologisesti. Tämän ansiosta pakkauskääreet, kännykät, cd-levykotelot ja kannettavat tietokoneet saavat aivan uudenlaista ilmettä. Uusi suomalaisyritys Iscent Oy ja VTT ovat nyt kaupallistamassa tätä massatuotantoon soveltuvaa teknologiaa, joka voidaan integroida suoraan olemassa oleviin painolinjoihin.

Tämän teknologian ansiosta esimerkiksi brandinomistajat saavat tuotteilleen aitoustakuun vaikeasti kopioitavalla teknisellä ratkaisulla. Painotalot voivat menetelmää hyödyntämällä vähentää painovärien käyttöä ja mainostoimistot tehdä näyttäviä pakkausratkaisuja ekologisesti. Sovelluskohteita ovat mm. pakkaus- ja lahjakääreet, joihin saadaan uusi koristeellinen ilme ilman, että tuotteen läpinäkyvyys häviää. Teknologia sopii lisäksi ruiskupuristettuihin muovituotteisiin, kuten kännyköihin, cd-levykoteloihin ja kannettaviin tietokoneisiin sekä laminoiduissa ratkaisuissa esimerkiksi sisustuselementteihin ja urheiluvälineisiin.

Painoteollisuudessa kaupalliset hologrammiradat ovat lähes poikkeuksetta kapeille tuotteille toteutettuja tuotantoprosesseja. Iscent investoi jopa 1200 mm leveään lopputuotteeseen, joka tarjoaa täysin uudet liiketoimintamahdollisuudet. Se mahdollistaa suuren volyymin tuotteet, koska raaka-ainekustannukset on minimoitu.

Kaupalliset hologrammiteknologiat pohjautuvat metalloituihin ratkaisuihin ja usein laminoituihin rakenteisiin tai UV-lakoilla tuotettuihin efekteihin. Uudella menetelmällä aikaansaatu efekti ei tarvitse näitä eikä ylipäätään mitään ylimääräisiä lisäaineita, sillä sateenkaaren väri-ilmiöitä tuotetaan puhtaasti muovi- tai paperipinnan topografiaa muuttamalla.

Kehitetty menetelmä perustuu kuumapuristustekniikkaan, jossa kalanteri-tyyppinen telapari muodostaa nippipaineen, jonka lävitse muovi- tai paperirata ohjataan. Emotelan pinnalla oleva hiladesigni kopioituu lämpötilan ja paineen vaikutuksesta läpi kulkevaan rataan.

Tamperelaisen Iscent Oy:n liikeideana on tuotteistaa uusi, korkealaatuinen efektikalvomateriaali. Iscent toimittaa kalvomateriaaleja sekä koti- että ulkomaisille yrityksille ja lisensioi teknologiaa kalvomateriaalien jatkojalostajille. Uusi menetelmä mahdollistaa globaalit markkinat ja edullisen tuotannon. Teknologia on helposti monistettavissa ja lisensioitavissa kansainvälisesti tarjoten skaalautuvan liiketoimintamahdollisuuden.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi