Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Suomalainen eFlexFuel-teknologia on lyömässä läpi Intian ja USA:n markkinoilla

Suomalaisen teknologiayhtiö StepOne Tech Oy:n kehittämä eFlexFuel -teknologia etenee tällä hetkellä vauhdikkaasti Intiassa ja Yhdysvalloissa. Älypuhelimen hintaisella teknologialla vanha tai uusi bensiini- tai hybridiajoneuvo päivitetään toimimaan uusiutuvalla tai synteettisellä etanolilla fossiilisen bensiinin sijasta.

Washington Auto Show: StepOne Tech Oy:n Head of Industry Relations Juha Honkasalo, kongressiedustaja Marionette Miller-Meeks ja Renewable Fuels Associationin presidentti Geoff Cooper

Intiassa yhtiö on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä uutta regulaatiota yhdessä Intian energiaministeriön, maan suurimpien öljy-yhtiöiden ja paikallisen teknisen tutkimuskeskus ARAI:n kanssa. Uudella regulaatiolla pyritään vastaamaan maan tavoitteisiin lisätä uusiutuvien polttoaineiden ja varsinkin etanolin hyödyntämistä tieliikenteessä. Intiassa myydään noin 20 miljoonaa uutta polttomoottoriajoneuvoa vuosittain, joten päästöjen hillitsemiseksi tarvitaan nopeita ja kustannustehokkaita ratkaisuja – juuri sellaisia, kuten eFlexFuel.

Yhdysvalloissa yhtiön tuotteet ovat jo monien autoharrastajien käytössä, ja etanolin jakelu laajenee tällä hetkellä vauhdikkaasti monissa osavaltioissa, kuten Kaliforniassa. Etanoli on edullisempaa kuin bensiini, sen päästöt ovat pienemmät ja korkean oktaanilukunsa vuoksi se parantaa myös auton tehoa ja vääntöä. Lähes 300 miljoonan polttomoottoriauton maassa sähköistyminen etenee verkkaisesti.

Yhdysvaltojen yksi merkittävimmistä uusiutuvien polttoaineiden etujärjestöistä, Renewable Fuels Association, on myös löytänyt teknologian jo omakseen. Järjestö onkin kiertänyt viimeisen vuoden ympäri liittovaltion tapahtumia eFlexFuelilla etanolikäyttöiseksi muutetulla uudella Ford Escape plug-in hybridillä. Tästä automallista on tulossa yksi yleisimmistä ajoneuvoista Yhdysvaltojen markkinoilla.

”Suomalaista teknologiaa viedään siis eteenpäin tällä hetkellä aina Washingtonissa asti, kun fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiselle etsitään uusia keinoja,” kommentoi StepOne Tech Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

StepOne Tech Oy:n eFlexFuel -tuoteperheen tuotteita on toistaiseksi myyty jo yli 30 maahan ja 42 eri Yhdysvaltain osavaltioon ja myynnistä yli 90 prosenttia on tullut jo pitkään viennistä.

St1-energiayhtiön pääomistaja Mika Anttonen kommentoi teknologiaa kysyttäessä seuraavasti; ”Kyllähän autoilussa on pakko löytää keinoja, joilla voitaisiin nopeasti ja kustannustehokkaasti laskea päästöjä. Suurelle osalle maailman väestöstä ei sähköistäminen tule kuitenkaan olemaan ratkaisu pitkälläkään aikavälillä, jolloin eFlexFuelin kaltainen teknologia vastaa aidosti tarpeeseen”.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi