Kumpi kannattaa bensapumpulla: halvin litrahinta vai keskittämisalennukset?
Hintatietoinen autoilija pyrkii aina tankkaamaan siellä, missä polttoainetta myydään halvimmalla. Kannattaa kuitenkin miettiä pelkän hinnan lisäksi muitakin tekijöitä, mikäli etsii keinoa pienentää polttoainekulujansa.
– Polttoaineen kulutukseen vaikuttavat tietysti reittivalinnat, auton kulutus ja oma ajotapa. Ja silläkin on merkitystä, missä bensa-asema sijaitsee. Lisäksi nykyään kerätään erilaisilla etukorteilla pisteitä ja bonuksia, sanoo Kannattaako.fi-sivuston perustaja Jarno Mört.
Jos perheessä ajellaan ahkerasti kahdella autolla, niiden vuosittaiset polttoainekulut voivat nousta kuuteen tai seitsemään tuhanteen euroon asti. Tiedostava kuluttaja saattaa näillä summilla hyötyä bensaostoksissaan jopa neljä sataa euroa.
Etsiäkö edullisin bensa-asema vai käyttääkö etukorttia?
Halvimman bensa-aseman etsiminen tai toisaalta kodin lähellä sijaitsevan aseman käyttäminen saattaa tuntua mielekkäältä. Miehittämättömillä asemilla polttoaineen hinta on usein hieman edullisempi kuin palveluasemilla, mutta mikäli käyttää etukortteja, niiden tuomia hyötyjä kannattaa vertailla.
– Tavalliselta kuluttajalta useimmiten löytyvillä kanta-asiakaskorteilla voi olla vaikutusta polttoainekuluihin. Plussa-pisteitä saa joillakin Neste- ja Teboil-asemilla siten, että kun tankkaa eurolla saa yhden plussapisteen. S-Etukortti taas kerryttää bonuskertymää, joten on paljon muista ostoksista kiinni, minkä verran kuluttajalle palautuu rahaa.
Esimerkkilaskelma valaisee etukorttien käyttöä. Mikäli ajaa noin 30 000 kilometriä vuodessa, tulee kilometrejä keskimäärin 2 500 kuukaudessa. Jos auto kuluttaa kahdeksan litraa sadalla kilometrillä, kuluu polttoainetta noin 200 litraa kuukaudessa. Ja jos polttoaine maksaa 1,60 euroa litralta, kuluu siihen noin 320 euroa kuukaudessa.
– K-ryhmän pisteitä tulee silloin 320, joka tekee noin 1,60 euroa, jolloin litrahinta tippuu vajaan yhden sentin. S-ryhmän palautus on vaikeampi laskea, mutta jos kävisi saman ketjun ruokakaupassa ja saisi täyden viiden prosentin palautuksen, palautuisi kuukauden polttoaineostoksista peräti 16 euroa eli 8 senttiä litralta, laskee Mört.
Laske omat kulusi ja vertaa, mikä kannattaa
Suuri osa autolla ajetuista matkoista on alle kolmen kilometrin pituisia. Lyhyiden matkojen kävely tai pyöräily olisikin varmin tapa säästää polttoainekuluissa.
– Polttoainetta kuluu joka kerta, kun auton käynnistää, olipa matka kuinka lyhyt tahansa. Jos edes muutaman matkan tekisi kävellen, säästöä tulisi helposti ja kuntokin nousisi, hymyilee Mört.
Auton jättäminen kotiin on usein kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Siksi kannattaakin laskea, mikä on itselle edullisin tapa tankata. Vertailua varten on tiedettävä, paljonko polttoainetta kuluu kuukaudessa.
– S-Etukorttia käyttävien on lisäksi tiedettävä oman osuuskuntansa prosenttitaulukko, jotta voi laskea palautuvan summan. Etujen vertailu on aika monimutkaista, ja yksi vaihtoehto onkin käyttää Kannattaako.fi–sivuston valmista ohjelmaa. Plussa-korttia käyttävät pystyvät laskemaan hyödyn suoraan loppusummasta.